Σάββατο 28 Δεκεμβρίου 2024

Η αρετή των γονέων ωφελεί τα παιδιά τους


 

Η αρετή των γονέων ωφελεί τα παιδιά τους

Ευγενίου Βούλγαρη (1716-1806)  – «ΑΔΟΛΕΣΧΙΑ ΦΙΛΟΘΕΟΣ»

(Απόδοση: Θεοδόσης Σπεράντσας)

   Επίκαιρος όσο ποτέ άλλοτε ο Διδάσκαλος του Γένους Ευγένιος Βούλγαρης. Με το κείμενο αυτό στους σημερινούς χαλεπέστατους καιρούς, σαν να ζει το σήμερα, αν και έζησε τον 18ο αιώνα, απευθυνόμενος στους γονείς, διδάσκει διά της Αγίας Γραφής, παρηγορεί και τρέφει με ελπίδα συνάμα τις ψυχές που αγωνιούν για την ανατροφή των παιδιών τους. Μπαίνει στο κλίμα της εποχής και με διάκριση αρίστου διδασκάλου συμβουλεύει, δίχως ακρότητες, παρακινώντας το φιλότιμο του Ρωμιού, ώστε να παλέψει, να γίνει το παράδειγμα, για να μεταδώσει στους επιγόνους του το αληθινό νόημα της ζωής. Μια καλή ευκαιρία, για τους γονείς και τις νέες αποφάσεις για ανανέωση, τώρα με την έναρξη της νέας χρονιάς:

   Η θεία  Γραφή διαλαλεί θαυμάσια την δικαιοσύνη του Νώε: «ο Νώε ήταν άνθρωπος δίκαιος και τέλειος… ο Νώε είχε την συμπάθεια του Θεού… ο Θεός ήταν ευχαριστημένος από τον Νώε…». Για τα παιδιά του όμως, που τ΄ αναφέρει το καθένα με τ΄ όνομά του και για την γυναίκα του και τις νύφες του, που δεν τις ονοματίζει (Γεν.ε΄10,18 η΄ 16,18) τίποτε δεν λέει ο θείος λόγος, ούτε για την αρετή τους ούτε και για την δικαιοσύνη τους.

   Η σιωπή αυτή μπορεί να βάλει κάποιον σε υποψία, πως η φαμίλια του δεν ήταν όλως διόλου αμέτοχη στην μόλυνση που είχε τότε «κάθε πλάσμα με σάρκα» και «κάθε άνθρωπος». Και η υπόνοια αυτή δυναμώνει ακόμη περισσότερο και γίνεται πιθανή και εύλογη από την αναισχυντία που έδειξε κατόπιν στον πατέρα του ένα από τα παιδιά του, ο Χαμ. (Σημ: Μετά τον κατακλυσμό, όταν ο Νώε μεθυσμένος γυμνώθηκε, ο Χαμ είδε τη γύμνια του πατέρα του, γι αυτό και προκάλεσε την κατάρα του Νώε, λέγοντας ότι ο γιος του Χαναάν θα γινόταν χειρότερος και από τους δούλους των αδερφών του (Γένεση 9,20-27). Γι' αυτό το λόγο ο Χαμ δεν συμπεριλαμβάνεται μαζί με τ' αδέρφια του στην Κυριακή των Προπατόρων).

   Κι όμως το σωστό είναι ότι κι αν δεν ανεβάσουμε ολόκληρη την φαμίλια του Νώε στην τελειότητα της αρετής του πατέρα, δεν πρέπει να την κατεβάσουμε πάλι κι ως την μεγάλη διαφθορά που βασίλευε τότε στην υπόλοιπη κοινωνία. Βλέπουμε πως ο Θεός, όπως προνόησε για τον πατέρα, έτσι το έκανε και για όλη του την φαμίλια και είπε «Να μπεις μέσα στην Κιβωτό και συ και όλο το σπιτικό σου» και προσθέτει ακόμη «επειδή μέσα σ΄ αυτήν την γενιά εσύ στάθηκες μπροστά μου δίκαιος» (Γεν. ζ΄,1). 

   Αυτό όμως μπορούμε να το εκλάβουμε ότι το είπε κυρίως για τον Νώε, όχι όμως και με την έννοια πως η φαμίλια του δεν άξιζε να σωθεί και πολύ περισσότερο όταν δεν έχουμε από πουθενά αλλού κι άλλη πληροφορία που να μας στηρίζει σ΄ αυτήν την εκδοχή για την κακή του υπόληψη προς την οικογένεια του δικαίου εκείνου ανθρώπου. Γι΄ αυτό, όταν σταμάτησε η νεροποντή και βγήκανε από την Κιβωτό, βλέπουμε πως «ο Θεός εξίσου ευλόγησε και τον Νώε και τα παιδιά του» (Γεν. θ΄, 1) και ότι την ίδια υπόσχεση έδωσε και στον Νώε και σ΄ αυτά΄ «και είπεν ο Θεός του Νώε και στα παιδιά του, που τα είχε μαζί του΄ να τώρα σας δίνω μια υπόσχεσή μου, που είναι και για σας και για τους απογόνους σας» (Γεν. θ΄, 8-9).

   Είτε όμως ήταν δίκαιη και τέλεια η φαμίλια του Νώε στου Θεού τα μάτια, όπως ήταν και ο ίδιος είτε και όχι και ήταν και αυτή όπως και όλοι οι άνθρωποι του καιρού της και είχε κάποια συμμετοχή στην γενική τότε διαστροφή και εξαχρείωση, οπωσδήποτε και να το πάρουμε το πράγμα και κατά την μία εκδοχή και κατά την άλλη, ένα είναι το υπερωφέλιμο δίδαγμα που βγαίνει για κάθε γονιό΄ ότι δηλαδή και αν δεν ήταν η φαμίλια του τέλεια όπως εκείνος, σώθηκε όμως ολόκληρη, χάρις στην αρετή και την αγιότητα του Πατέρα. «Έμπα και εσύ και όλη σου η οικογένεια μέσα στην Κιβωτό, επειδή στάθηκες ενάρετος και δίκαιος εμπρός μου στην γενεά αυτήν» (Γεν.ζ΄1). Και αν πάλι η οικογένειά του ζούσε σύμφωνα με το υπόδειγμά του, μιμούμενη το παράδειγμα του αρχηγού της, όπως είναι δίκαιο να το πιστέψουμε, διπλό είναι και στην περίπτωση αυτή το κέρδος που συλλογιζόμαστε πως είχε από τον πατέρα της. Πρώτα πως έγινε και αυτή ευάρεστη στον Θεό για την αρετή της, που είχε καθοδηγηθεί σ΄ αυτήν από εκείνον και δεύτερον ότι για να είναι ευάρεστη στον Κύριο, σώθηκε και αυτή από την καταστροφή…

   Ακούστε το δίδαγμα αυτό όλοι όσοι έχετε παιδιά. Ζείτε με θεοσέβεια. Συμπεριφέρεσθε θεάρεστα. Καλλιεργείτε την αρετή. Και όσο μπορείτε να κάνετε πάντα το καλό και να αγαπάτε το δίκαιο στον κόσμο μας αυτόν. Αν τα κάνετε αυτά, τότε και τα παιδιά σας θα ακολουθήσουν το παράδειγμά σας, έστω και αν ζούνε ανάμεσα σε διεστραμμένους ανθρώπους.

   Ακόμη και αν διαφθαρεί ο κόσμος όλος και αν πλημμυρίσει από την αδικία η πλάση  και αν δεν μείνει πλάσμα που να μην εξαχρειωθεί και αν ξεπέσει στην φαυλότητα κάθε άνθρωπος, πάλι και τότε το φυσικό είναι τα παιδιά του Νώε να μιμηθούνε στην ζωή τους την αρετή του πατέρα τους και αξιομακάριστα τότε θα ζήσουνε και θα βρούνε την αληθινή ευτυχία.

   Και αν πάλι, κατά δυστυχίαν, δεν συμβεί αυτό, και τότε ακόμη θα είναι λιγότερο δυστυχισμένα και τα παιδιά΄ και στην περίπτωση αυτή θα ωφεληθούν από την αρετή και από την προκοπή τού πατέρα τους. Και ο Πανάγαθος Θεός, χάρις σ΄ αυτόν και την δικαιοσύνη του, θα τα λυπηθεί και θα τα φυλάξει από πολλά δυσάρεστα περιστατικά. Υπάρχει επομένως κάθε ελπίδα πως μαζί με τον Νώε θα μπει και ολόκληρη η φαμίλια του μέσα στην Κιβωτό και θα σωθεί. Επειδή ο Θεός τον βρήκε δίκαιο και ενάρετο στον κόσμο μας αυτόν.

   Τέτοια είναι και η υπόσχεση που έδωσε ο Θεός και στον Προφήτη και Βασιλέα Δαβίδ΄ «εάν τα παιδιά του περιφρονήσουν τον νόμο μου και αν δεν βαδίσουν σύμφωνα με τις εντολές μου, εάν βεβηλώσουν τα δικαιώματά μου και δεν φυλάξουν τις εντολές μου, θα πατάξω τότε με την ράβδο μου τις ανομίες τους και με το μαστίγιο τις αδικίες τους…» (Ψαλμ. πη΄30-34).

Πρόλογος - Αντιγραφή:

Σάββας Ηλιάδης

Δάσκαλος

Κιλκίς, 27-12-2024

https://aktines.blogspot.com/2024/12/blog-post_189.html

Παρασκευή 27 Δεκεμβρίου 2024

Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Μουρτερῆς Εὐβοίας.

 Τὴν Πέμπτη 13/26-12-2024, μνήμη τῶν Ἁγίων Μαρτύρων Εὐστρατίου, Αὐξεντίου, Εὐγενίου, Μαρδαρίου καὶ Ὀρέστου, ὁ Θεοφιλέστατος Ἐπίσκοπος Ταλαντίου κ. Καλλίνικος μετέβη στὴν Ἱερὰ Μονὴ Μεταμορφώσεως τοῦ Σωτῆρος Μουρτερῆς Εὐβοίας, ὅπου τέλεσε τὴν Ἀρχιερατικὴ Θεία Λειτουργία συμπαραστατούμενος ὑπὸ τοῦ Αἰδ/του Πρεσβυτέρου π. Νικολάου, τοῦ Παν/του Ἱερομονάχου π. Δωροθέου καὶ τοῦ Διακόνου π. Θεοκλήτου. Παρέστῃ συμπροσευχόμενος ὁ πολιὸς Γέροντας τῆς Μονῆς Παν/τος Ἀρχιμανδρίτης π. Ἀκάκιος, ἐνῶ πρὸ τῆς Ἀπολύσεως ψάλθηκε Τρισάγιο ὑπὲρ ἀναπαύσεως τῆς ψυχῆς τοῦ μακαριστοῦ Ἀρχιεπισκόπου τῆς Ἐκκλησίας μας κυροῦ Αὐξεντίου.

 

agauxentiou1

 

agauxentiou2

 

agauxentiou3

 

agauxentiou4
Μετὰ τὸ πέρας τῆς Θείας Λειτουργίας ὁ Θεοφιλέστατος συνομίλησε πνευματικῶς μετὰ τοῦ τοπικοῦ ποιμνίου μεταφέροντας συνάμα καὶ τὶς πατρικὲς εὐχὲς τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καὶ πάσης Ἑλλάδος κ.κ. Καλλινίκου.

 

agauxentiou5


https://iaathgoc.gr/index.php/blog/nea/1316-rxieratik-theia-leitourgia-st-n-er-mon-metamorfoseos-to-sot-ros-mourter-s-e-voias

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2024

Η… ΓΚΛΑΡΡΥ!

 

Το έβλεπα και το μνημόνευα πολύ καιρό τώρα. Ήταν από τα χαρτάκια που μας φέρνουν για να μνημονευθούν στην αγία πρόθεση κι είχε το συγκεκριμένο όνομα μέσα που κινούσε την προσοχή: «Γκλάρρυ»! Με τη συγκεκριμένη ορθογραφία και πάντα από τις πρώτες θέσεις στη σειρά. Και δεν ήταν από αυτά που όλοι οι ιερείς το συναντούν κατά καιρούς: αντί ονόματα να έρχονται προς μνημόνευση… ζαρζαβατικά ή άλλα αναλώσιμα. Τρία κιλά πατάτες, δύο κιλά ντομάτες, ένα κολοκυθάκια κ.ο.κ. – η σύγχυση στις νοικοκυρές που μέσα στη βιασύνη τους να τα προλάβουν όλα μπερδεύουν τα χαρτιά με τα οποία περιφέρονται. Ρώτησα τους συνεφημερίους από πού μπορεί να βγαίνει το όνομα και όλοι δήλωσαν άγνοια.

«Μπορεί να είναι ξενικό ή να είναι παραλλαγή κάποιου γνωστού ονόματος που Κύριος οίδε πώς κατέληξε έτσι», σκέφτηκα. Γιατί θυμήθηκα μία εκπομπή στο ραδιόφωνο πριν από αρκετές δεκαετίες, που επιμελείτο και παρουσίαζε ο γνωστός και διάσημος και συμπαθέστατος μέγας μουσικός Μίμης Πλέσσας και που είχε τον τίτλο «Βρες το και πάρτο!» Λοιπόν, κάποια φορά είχε στο τηλέφωνο ο παρουσιαστής μία κοπέλα που είπε πως την έλεγαν Σούλα. «Σούλα από το Αθανασία ή το Αναστασία;» ρώτησε με τη γνωστή, μπάσα, κελαριστή και μελωδική φωνή του ο κ. Πλέσσας. «Όχι, όχι» απάντησε η κοπέλα. «Από το Κυριακή βγαίνει». «Από το Κυριακή, πώς;» έμεινε εμβρόντητος ο γνωστός συνθέτης. «Κοιτάξτε», είπε σχεδόν συνωμοτικά η «Σούλα». «Το Κυριακή στα Γαλλικά είναι Ντιμάνς, οπότε Ντιμανσούλα, Σούλα»!

Αυτό θυμόμουν λοιπόν συχνά κάθε φορά που ερχόμουνα αντιμέτωπος με το όνομα που έπρεπε να μνημονεύσω. «Γκλάρρυ! Βρες τώρα από πού προέρχεται»! Σημασία είχε πάντως ότι μνημονευόταν όσο γινόταν καρδιακά έστω και άγνωστη η… γνωστή Γκλάρρυ. Μέχρις ότου σταμάτησε να έρχεται το συγκεκριμένο χαρτάκι. Σταμάτησε εννοείται και η μνημόνευση της άγνωστης, η οποία όμως είχε δημιουργήσει γύρω από το όνομά της ένα μυστήριο. «Τι να έγινε η Γκλάρρυ;» σκεφτόμουν κατά καιρούς. «Πώς ξαφνικά εκεί που πάντοτε μας δινόταν το όνομα προς μνημόνευση τώρα χάθηκε;»

Η απορία μου δεν άργησε να βρει τη λύση της. Γιατί κάποια φορά ρώτησα τον συνεφημέριο που είχα ζητήσει και από αυτόν πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κοπέλα.

«Τι έγινε με τη… Γκλάρρυ; Δεν την ξανάδα στο χαρτάκι».

«Ναι, δεν πρόκειται να την ξαναμνημονεύσουμε στα Υπέρ υγείας», είπε, «αλλά ούτε και στα Υπέρ αναπαύσεως».

Χαμογέλασε περίεργα μ’ ένα μυστήριο τρόπο.

«Κι αυτό, γιατί;» Το ενδιαφέρον μου αυξήθηκε κατακόρυφα, καθώς ένιωσα την άδηλη περιρρέουσα ατμόσφαιρα.

«Η Γκλάρρυ πέθανε, καλύτερα ψόφησε» ψιθύρισε, λες και δεν ήθελε κάποιος να τον ακούσει.

«Ψόφησε;» - τραβήχτηκα προς τα πίσω από την απροσδόκητη πληροφορία.  «Τι ήταν δηλαδή η Γκλάρρυ;»

«Όπως το κατάλαβες. Ήταν μία σκυλίτσα, που η κάτοχός της την έβαζε πάντοτε προς μνημόνευση στις Θείες Λειτουργίες. Και το έμαθα, όταν ήλθε συντετριμμένη η αφεντικίνα της για να της κάνω…τρισάγιο!»

 «Τρισάγιο; Κι εσύ τι έκανες;»

 «Προσπάθησα να της εξηγήσω ότι αυτό δεν γίνεται, γιατί τρισάγια και μνημόνευση στη Θεία Λειτουργία κάνουμε για τους βαπτισμένους ορθόδοξους χριστιανούς, για ανθρώπους δηλαδή και όχι για τα συμπαθέστατα κατά τα άλλα… ζώα».

«Δεν ήταν… «βαπτισμένη» η Γκλάρρυ;», μου ήρθε αυθόρμητα να σχολιάσω σκωπτικά αυτό που έμαθα.

Γέλασε συγκαταβατικά. «Το πιο κακό», συμπλήρωσε οδυνηρά αυτήν τη φορά, «δεν ήταν βέβαια η άγνοια της συγκεκριμένης κυρίας – αυτό μπορεί κανείς να το κατανοήσει – αλλά η επιμονή της να κάνω αυτό που μου έλεγε, θεωρώντας δεδομένο ότι έχει απόλυτο δίκιο. Κι όταν με όμορφο τρόπο, είναι αλήθεια, προσπάθησα να της δώσω  να καταλάβει πώς έχουν τα πράγματα στην πίστη μας, εκείνη γεμάτη οργή και επιθετικότητα μου είπε κάτι… γαλλιστί κι έφυγε, απειλώντας ότι δεν πρόκειται να ξαναπατήσει σε μία τέτοια ενορία!»

Έτσι λύθηκε το μυστήριο για τη «Γκλάρρυ», οπότε χάσαμε και αυτήν και το αφεντικό της.

https://pgdorbas.blogspot.com/search/label/%CE%91%CE%9B%CE%97%CE%98%CE%99%CE%9D%CE%95%CE%A3%20%CE%99%CE%A3%CE%A4%CE%9F%CE%A1%CE%99%CE%95%CE%A3

ΣΕ Ο,ΤΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΑΜΕ Σ’ ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΡΙΠΕΣΟΥΜΕ!


«Ας με ακούσετε, ας με ακούσετε όλοι εσείς οι κακοί κριτές των ξένων αμαρτιών. Εάν είναι αλήθεια, όπως και πράγματι είναι, ότι “εν ω κρίματι κρίνετε, κριθήσεσθε” (Ματθ. ζ΄ 2), τότε ας είστε βέβαιοι, ότι για όσα αμαρτήματα κατηγορήσαμε τον πλησίον είτε ψυχικά είτε σωματικά, θα περιπέσουμε σ’ αυτά. Και δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά» (Άγιος Ιωάννης Κλίμακος, λόγ. ι΄ 10).

Η διπλή προτροπή του οσίου – κατά τον τύπο της λειτουργικής διπλής προτροπής των εκκλησιαστικών αναγνωσμάτων «πρόσχωμεν» - αποκαλύπτει το βαρυσήμαντο του λόγου του: η κακή κρίση που κάνουμε για τις ξένες αμαρτίες λειτουργεί ως… προφητεία για τη δική μας κατοπινή ζωή! Για ό,τι αμάρτημα κατηγορήσαμε ή κατηγορούμε τον πλησίον μας θα επιτρέψει ο Κύριος το ίδιο να το γευτούμε κι εμείς: είτε ψυχικό είτε σωματικό. Κι είναι απόλυτος: «δεν είναι δυνατόν να γίνει διαφορετικά».

Γιατί; Πώς είναι τόσο βέβαιος; Πέρα προφανώς από τη μεγάλη πείρα του στα θέματα της πνευματικής ζωής – εκ νεότητός του στην άσκηση και στην αφιερωμένη ζωή στον Κύριο ήταν – πιστεύει ακράδαντα σε ό,τι έχει πει το αψευδές στόμα Εκείνου κι έχει καταγραφεί στο Ευαγγέλιο. Ο ίδιος ο Κύριος βεβαίωσε: «για ό,τι κρίνετε τον συνάνθρωπό σας, γι’  αυτό θα κριθείτε και σεις». Λοιπόν, θα έλθει η ώρα, αν όχι άμεσα πάντως σίγουρα κάποια στιγμή,  που θα αλλάξουν οι συνθήκες και θα περιπέσουμε στο ίδιο αμάρτημα το οποίο κατακρίναμε. Οπότε, η όποια κακή κρίση μας για τον συνάνθρωπό μας, τελικώς θα λειτουργήσει ως κακή κρίση και για τον ίδιο τον εαυτό μας - κρίνοντας τον άλλον κρίνουμε τον εαυτό μας. Δεν είναι μία έμμεση επιβεβαίωση της απαρχής αποκάλυψης του Θεού ότι ο άλλος, ο συνάνθρωπος, δεν είναι ένας ξένος, δεν είναι ακριβώς… άλλος, αλλά ο ίδιος ο εαυτός μας; «Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν».

Γι’ αυτό και στην κρίση του Θεού δεν θα χρειαστεί άλλος κατήγορός μας πέρα από τον ίδιο τον εαυτό μας. Είναι βεβαίως ο Πονηρός ο οποίος πάντοτε μας κατηγορεί έτσι κι αλλιώς στον Θεό – το μίσος του για τον άνθρωπο είναι άσβεστο – αλλά ο ίδιος ο εαυτός μας θα είναι πρωτίστως το… εισαγγελικό χέρι που θα υψωθεί απειλητικά εναντίον μας!

Ένα είναι το φάρμακο! Να μετανοήσουμε αληθινά για τις κακές κρίσεις μας, να σταματήσουμε την κάκιστη αυτή συνήθεια, και να στήσουμε μονίμως στον… τοίχο μόνο τον εαυτό μας!  Αυτό όμως συνιστά τον επίμονο και επίπονο αγώνα της ταπείνωσης και της εν Χριστώ αγάπης μας, που οδηγεί με ασφάλεια στην ακατακρισία μας και από πλευράς του Θεού.

https://pgdorbas.blogspot.com/2024/12/blog-post_16.html

Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2024

ΝΑ ΣΥΝΕΛΘΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΥΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΚΡΙΝΟΥΜΕ!


«Μη λησμονείς και τούτο, και έτσι οπωσδήποτε θα συνέλθεις και θα παύσεις να κρίνεις αυτόν που έσφαλε. Ο Ιούδας ανήκε στη χορεία των μαθητών, ενώ ο ληστής στη χορεία των φονέων. Και είναι άξιο θαυμασμού πώς μέσα σε μία στιγμή ο ένας πήρε τη θέση του άλλου!» (Άγιος Ιωάννης Κλίμακος, λόγ. ι΄ 4).

Είναι φοβερή η επισήμανση του οσίου. Aυτός που καταλαλεί και κατακρίνει τον συνάνθρωπό του είναι σαν τον άσωτο της γνωστής παραβολής: χαμένος και πνευματικά νεκρός! Γιατί τι λέει; Αν σταματήσεις την κατάκριση, τότε θα σημαίνει ότι έχεις συνέλθει. Όπως συνήλθε και ο άσωτος κάποια στιγμή – «εις εαυτόν ελθών» - και πήρε τον δρόμο της επιστροφής. Η ακατακρισία λοιπόν είναι δείγμα μετανοίας, η κατάκριση φανερώνει την έλλειψη της μετανοίας. «Όπως δεν συμβιβάζεται η φωτιά με το νερό, έτσι και η κατάκριση με εκείνον που αγαπά τη μετάνοια» (8). Οπότε, γνώριζε πως κατακρίνοντας τον συνάνθρωπό σου δίνεις το «στίγμα» σου: βρίσκεσαι διαμετρικά αντίθετος  προς τον Θεό, αλλά και προς τον ίδιο τον αληθινό εαυτό σου. Που θα πει πως η κατάκριση είναι πάντοτε καρπός της απόλυτης μοναξιάς! Είναι το γνώρισμα της πνευματικής ορφάνιας και της χωρίς ταυτότητα ζωής! Τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει; «Γεννιέται από το μίσος», συμπληρώνει ο άγιος, «κι είναι αρρώστια λεπτή αλλά και παχιά. Και σε κάνει να νιώθεις ψυχικά βρόμικος και με βαριά καρδιά» (1).

Με  τετράγωνη λογική μάλιστα αποδεικνύει την απάτη της κατάκρισης: όχι μόνο αυτός που κατακρίνει δεν έχει σχέση με τον Θεό, αλλά και δεν λέει ποτέ την αλήθεια. Κι αν την πει, θα εκφράζει ένα μικρό μόνο μέρος της, γιατί θα του διαφεύγει το όλον. Και ξέρουμε ότι χειρότερο πράγμα και από το ψέμα είναι η … μισή αλήθεια! Τι διαφεύγει λοιπόν από τον εργάτη αυτόν της ανομίας; Το βάθος της πραγματικότητας, εκεί που υπάρχει όμως και κινείται η όντως αλήθεια. Γιατί ο άνθρωπος είναι αληθινός στην καρδιά του, στα μέσα του, κάτι που είχαν ήδη επισημάνει και οι αρχαίοι ακόμη Έλληνες φιλόσοφοι, σαν τον Ηράκλειτο: «η αλήθεια κρύπτεσθαι φιλεί», η αλήθεια αγαπάει να κρύβεται. Αν μένεις λοιπόν στην επιφάνεια – κι εκεί πάντοτε μένεις αφού στηρίζεσαι στην «αλήθεια» των αισθήσεών σου: ό, τι βλέπεις και ακούς – τότε η κρίση σου είναι πλανεμένη, έστω κι αν νομίζεις ότι είναι αληθινή.

Κοίτα λοιπόν το παράδειγμα του οσίου: ο Ιούδας και ο ληστής. Αντικειμενικά, ο ένας ήταν από τους πιο κοντινούς του Κυρίου, κι ο άλλος από τους πιο μακρινούς Του. Και σε μία στιγμή τα πράγματα άλλαξαν: ο μαθητής γίνεται προδότης και απομακρύνεται οριστικά από Εκείνον, ο ληστής γίνεται ο πρώτος που μπαίνει στον Παράδεισο. Το λέει κι αλλιώς ο όσιος: «Είδα άνθρωπο που φανερά αμάρτησε, αλλά μυστικά μετάνιωσε. Και αυτόν που εγώ τον κατέκρινα ως ανήθικο, ο Θεός τον θεωρούσε αγνό, διότι με τη μετάνοιά του Τον είχε πλήρως εξευμενίσει» (6).

Δεν είναι τυχαία η συμφωνία των αγίων Πατέρων πως «ο νόμος του ανθρωπίνου νου είναι η πλάνη».

https://pgdorbas.blogspot.com/2024/12/blog-post_5.html

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2024

Ἔκδοση νέου βιβλίου τοῦ Σεβ/του Λαρίσης κ. Κλήμεντος

 100 χρόνια Ἡμερολογιακῆς Μεταρρύθμισης (1924-2024)


σὲ ἠλεκτρονικὴ μορφὴ ΕΔΩ.

ΠΗΓΗ: https://imlp.gr/2024/11/19/%e1%bc%94%ce%ba%ce%b4%ce%bf%cf%83%ce%b7-%ce%bd%ce%ad%ce%bf%cf%85-%ce%b2%ce%b9%ce%b2%ce%bb%ce%af%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%e1%bf%a6-%cf%83%ce%b5%ce%b2-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bb%ce%b1%cf%81%ce%af%cf%83/


Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2024

Ὁ Πατερικός Λόγος εἰς τό ἐδώλιον


 

Ὁ Πατερικός Λόγος εἰς τό ἐδώλιον

Γράφει ὁ κ. Χαράλαμπος Ἄνδραλης, Δικηγόρος

  Τὸ περιστατικὸ μὲ τὸν καθηγητὴ ποὺ ἐτέθη ἀναπολόγητος σὲ διαθεσιμότητα ἀπὸ τὸν ὑπουργὸ Πιερρακάκη, ἐπειδὴ μοίρασε φυλλάδιο μὲ λόγους τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου, ἔβγαλε περισσότερο στὴν ἐπιφάνεια τά, ἤδη διαπιστωμένα ἀπὸ ἔτη, ἀντιχριστιανικὰ αἰσθήματα τοῦ ὑπουργείου παιδείας καὶ τῶν τηλεοπτικῶν ἐκπομπῶν, τῶν πιστῶν τσοπανόσκυλων τοῦ συστήματος. Ὁ πατερικὸς λόγος, ὀνομάστηκε ρητορικὴ μίσους καὶ ζητεῖται νὰ  καταδικαστεῖ ὡς παράνομος σύμφωνα μὲ τὸν ἀντιρατσιστικὸ νόμο.

  Τὸ τμῆμα ἀντιμετώπισης ρατσιστικῆς βίας, μὲ διοικητὴ τὸ γνωστὸ ἀκτιβιστὴ ὁμοφυλόφιλο Μιχάλη Λώλη, προχώρησε στὸ σχηματισμὸ ποινικῆς δικογραφίας ἐναντίον τοῦ καθηγητῆ μὲ σκοπὸ νὰ ἐκμαιεύσει κάποια δικαστικὴ ἀπόφαση ποὺ θὰ κηρύσσει τὸν πατερικὸ λόγο παράνομο.

  Ὁ Δημήτρης Ἁλικάκος, ὁ ἐμμονικὸς πολέμιος τοῦ Ἁγίου Φωτός, ζήτησε μὲ ἀνάρτησή του στὸ facebook νὰ ἀπαγορευτεῖ νὰ διδάσκεται ὁ λόγος τῶν Ἁγίων στὰ σχολεῖα, μὲ ἀφορμὴ αὐτὸ τὸ περιστατικό. Νὰ σημειώσουμε ὅτι αὐτὸς καὶ ἡ ὁμάδα του, τὰ  «ἑλληνικὰ hoaxes» ἔχουν τοποθετηθεῖ ὑπεύθυνοι λογοκρισίας τῆς πλατφόρμας facebook γιὰ τὴν Ἑλλάδα, μὲ ἐξουσία νὰ κατεβάζουν κάθε ἀνάρτηση ποὺ κρίνουν ἀντίθετη μὲ τὴν πολιτικὴ ὀρθότητα, ὅπως γιὰ παράδειγμα συνέβη μὲ τὶς ἀναρτήσεις ἐναντίον τοῦ διαθρησκειακοῦ συνεδρίου στὰ Τρίκαλα.

  Τί σχέση ἔχουν, ἆραγε, οἱ ἄθεοι μὲ τὰ διαθρησκειακὰ συνέδρια καὶ γιατί συντάσσονται μὲ τὸν οἰκουμενισμό; Αὐτὸ εἶναι ἕνα ἄλλο ζήτημα, ἀλλὰ δείχνει ὅτι ὅλα αὐτὰ εἶναι συγκοινωνοῦντα δοχεῖα. Οἱ ἀποδομητὲς ἔχουν κοινὸ σκοπὸ εἴτε δηλώνουν ἄθεοι, εἴτε δηλώνουν χριστιανοί.

  Γιὰ αὐτὸ δὲν θὰ δεῖτε τὸν Ἁλικάκο νὰ στηλιτεύει βίαιες θρησκεῖες, ὅπως τὸ Ἰσλὰμ καὶ τὸν Ἰουδαϊσμό. Οὔτε ὁ Λώλης θὰ σχηματίσει δικογραφίες γιὰ τοὺς μουσουλμάνους ποὺ διδάσκουν τὸ ρατσιστικὸ καὶ μισαλλόδοξο κοράνι. Οὔτε ὁ Τατσόπουλος θὰ ὠρύεται στὰ πρωινάδικα γιὰ τὶς διδασκαλίες τοῦ Ταλμούδ.

  Ἡ ἐμμονὴ τῶν ἀθέων νὰ ἀπαγορευτεῖ ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ δὲν πρέπει νὰ μᾶς ἐκπλήσσει. Αὐτὸ ἀκριβῶς ἔκαναν οἱ ὁμόφρονές τους πρὶν λίγες δεκαετίες σὲ ὅλες τὶς χῶρες ποὺ ἐπικράτησαν μὲ τὴν ἰσχὺ τῶν ὅπλων.

  Κοινὸ σημεῖο τῆς ἀθεΐας καὶ ὅλων τῶν θρησκειῶν, πλὴν τοῦ χριστιανισμοῦ, εἶναι ἡ μὴ ἀνοχὴ τῆς θρησκευτικῆς διαφορετικότητας. Θέλουν ὅλοι νὰ γίνουμε ἀγνωστικιστὲς ἢ ἄθεοι καὶ δαπανοῦν χρόνο καὶ χρῆμα γιὰ αὐτὸ τὸ σκοπό. Ὅμως, οἱ οὐτοπικές τους φαντασιώσεις θὰ ἔχουν τὴν ἴδια κατάληξη μὲ ὅλες τὶς προσπάθειες τῶν κατὰ καιροὺς ἀντιχριστιανῶν νὰ ἐξαφανίσουν τὸν Χριστό.

Οἱ χριστιανοὶ δὲν ἀντιπαθοῦμε τὰ πρόσωπα, ἀκόμα καὶ ἂν γινόμαστε ἐλεγκτικοί. Ἐπιθυμοῦμε νὰ γίνουν καὶ ἐκεῖνοι χριστιανοί, ὄχι μὲ τὸ ζόρι. Ὄχι ἐπειδὴ μισοῦ­με τὸ διαφορετικό. Ἀλλὰ ἀπὸ τὴν ἀγάπη καὶ τὸ ἐνδιαφέρον ποὺ ὀφείλουμε νὰ δείχνουμε σὲ κάθε ἄνθρωπο ἀνεξαιρέτως. Ἐπιθυμοῦ­με νὰ γευτοῦν ὅλοι οἱ ἄνθρωποι τὴ χαρὰ τῆς πνευματικῆς ζωῆς, νὰ ἀποκτήσει νόημα ἡ ζωή τους, ἀλλὰ κυρίως νὰ σωθοῦν οἱ ψυχὲς, γιὰ τὶς ὁποῖες σταυρώθηκε ὁ Χριστός. Ἂν δὲν θέλουν, τὸ σεβόμαστε, ὅπως τὸ σέβεται καὶ ὁ ἴδιος ὁ Δημιουργός.

Ἂς μᾶς ἀφήσουν, λοιπόν, καὶ ἐκεῖνοι νὰ πιστεύουμε ὅ,τι θέλουμε καὶ νὰ διαβάζουμε ὅ,τι θέλουμε. Οἱ ἐποχὲς τῆς λογοκρισίας καὶ τῆς καύσης τῶν βιβλίων, νομίζαμε ὅτι ἔχουν παρέλθει. Ἀλλὰ μᾶς ὑπενθυμίζουν οἱ «διαφωτιστὲς» ὅτι ἡ λογοκρισία καὶ ἡ φίμωση τῆς ἔκφρασης εἶναι θεμιτὲς γιὰ αὐτοὺς, ὅταν στρέφονται ἐναντίον τοῦ χριστιανικοῦ λόγου.

Πᾶμε τώρα στὴν οὐσία ὅσων ἀναφέρει ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος, τὰ ὁποῖα χαρακτηρίστηκαν ρητορικὴ μίσους. Κανονικὰ αὐτὸ τὸ θέμα θὰ ἔπρεπε νὰ τὸ θίξουν οἱ ἁρμόδιοι Ἱεράρχες καὶ θεολόγοι, ἀλλὰ ὅπως λέει ὁ Κύριος ἐὰν οὗτοι σιωπήσωσιν, οἱ λίθοι κεκράξονται. Ἑπομένως, θὰ τολμήσω παρότι ἀσήμαντος λίθος, νὰ μὴ ἀφήσω ἀναπάντητες τὶς κατηγορίες κατὰ τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου.

  Πρῶτα νὰ χωρίσουμε τὴν ὁμοφυλοφιλία ἀπὸ τὴν ἀρσενοκοιτία. Ἂν κάποιος ἔχει τὴν τάση νὰ ἕλκεται ἀπὸ ἀνθρώπους τοῦ ἴδιου φύλου, αὐτὸ εἶναι κάτι ἀφύσικο καὶ δὲν γεννιέται κανεὶς ἔτσι, ὅπως ὑποστηρίζουν ἀναπόδεικτα οἱ ὀπαδοὶ τοῦ λοατκισμοῦ. Ἐπίσης, ἀφύσικη εἶναι ἡ βουλιμικὴ τάση νὰ τρώει ἀκατάπαυστα κάποιος. Δὲν μποροῦ­με νὰ ποῦμε ὅτι ἡ ἀρρωστημένη τάση πρὸς τὸ φαγητὸ τὸν ἀπαλλάσσει ἀπὸ τὴν ἁμαρτία τῆς γαστριμαργίας. Ὀφείλει νὰ πολεμήσει αὐτὴ τὴν ἀσθενῆ τάση του καὶ φυσικὰ ὁ Δίκαιος Θεὸς θὰ τοῦ δώσει μεγαλύτερο μισθὸ ἀπὸ κάποιον ποὺ δὲν ἔχει τὴν ἴδια ἀσθένεια. Ὁμοίως καὶ ὁ θυμώδης, δὲν δικαιολογεῖται νὰ ἐξοργίζεται καὶ νὰ γίνεται ἀλλόφρων. Ὡστόσο, ἂν βιάσει τὸν ἑαυτό του καὶ πολεμήσει αὐτὴ τὴν τάση, θὰ ἔχει μεγαλύτερο μισθὸ ἀπὸ ἕνα ποὺ εἶναι κρύο αἷμα καὶ ἐκ φύσεως πρᾶος.

Ὁ ἄνθρωπος ποὺ ἔχει ἐξ ἀσθενείας τάση πρὸς τὴν ὁμοφυλοφιλία, θὰ ἔχει μεγάλο μισθὸ ἂν συγκρατήσει τὸ πάθος του καὶ δὲν ἐνδώσει σὲ αὐτό, ὑποπίπτοντας στὸ ἁμάρτημα τῆς ἀρσενοκοιτίας. Καὶ ἂν ἐνδώσει, ὀφείλει νὰ κάνει τὸν προσωπικό του ἀγώνα νὰ σηκωθεῖ, ὅπως κάθε ἄνθρωπος ποὺ ἔπεσε σὲ ἁμαρτία.

Γιὰ τοὺς ἀμετανόητους ἀρσενοκοῖτες, λοιπόν, ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος ἀναφέρει ὅτι εἶναι χειρότεροι ἀπὸ τοὺς δολοφόνους, πνευματικὰ καὶ ὄχι νομικὰ ἢ κοινωνικά.

  Ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος δὲν ὁμιλεῖ γιὰ τὴν κοινωνικὴ ἀπαξία τῆς ἀρσενοκοιτίας, ἀλλὰ γιὰ τὴν πνευματική. Δὲν καλεῖ τὶς δικαστικὲς ἀρχὲς νὰ καταδικάσουν τοὺς ἀρσενοκοῖτες χειρότερα ἀπὸ τοὺς δολοφόνους. Μιλάει μέσα ἀπὸ τὸ πρῖσμα τῆς αἰωνιότητας, θεολογικὰ καὶ ὄχι νομικά. Ἡ σκληρὴ πραγματικότητα, ὅπως ἀποτυπώνεται στὴν Ἁγία Γραφή, εἶναι ὅτι οἱ ἀμετανόητοι ἀρσενοκοῖ­τες, οἱ πόρνοι, οἱ εἰδωλολάτρες, οἱ μοιχοί, οἱ πλεονέκτες, οἱ κλέφτες, οἱ μέθυσοι, οἱ λοίδοροι, οἱ ἅρπαγες, δὲν θὰ μποῦνε στὴ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν. Αὐτὸς εἶναι ὁ λόγος τοῦ Θεοῦ καὶ δὲν ἀλλάζει, ὅσο καὶ νὰ κτυπιοῦνται οἱ καθηγητὲς τῆς κοσμικῆς θεολογίας.

  Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος δὲν ἀναφέρει τοὺς φονεῖς σὲ ἐκείνους ποὺ δὲν θὰ μποῦνε στὴ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν, ἀλλὰ ἀναφέρει τοὺς μοιχοὺς καὶ ἄλλες κατηγορίες οἱ ὁποῖες ἔχουν πολὺ μικρότερη κοινωνικὴ ἀπαξία. Μήπως ἔπαψε νὰ εἶναι ὁ φόνος θανάσιμη ἁμαρτία; Φυσικὰ καὶ εἶναι ἀποτρόπαιη ἁμαρτία. Ὅμως, λόγω τῆς κοινωνικῆς της ἀπαξίας καὶ ἴσως καὶ τῆς δικαστικῆς της τιμωρίας, ἕνας φονιὰς μετανοεῖ πιὸ εὔκολα ἀπὸ ἕνα μοιχό. Ἕνας φονιὰς πολὺ δύσκολα ἐπαναλαμβάνει τὸ ἔγκλημά του καὶ ἂν τὸ ἐπαναλάβει συνήθως πρόκειται γιὰ ἄνθρωπο ποὺ ἔχει χάσει τὰ λογικά του. Ἀντίθετα ἕνας μοιχὸς ἢ ἕνας ἀρσενοκοίτης, ἕλκεται ἀπὸ τὴν παράνομη ἡδονὴ καὶ δύσκολα μετανοεῖ. Αὐτὰ ἔχει κατὰ νοῦ ὁ Ἅγιος κάνον­τας θεολογικὸ κήρυγμα καὶ ὄχι δικαστικὴ ἀγόρευση. Οὔτε ἀναφέρει πουθενὰ ὅτι οἱ ἀρσενοκοῖτες πρέπει νὰ μπαίνουν φυλακή.

Ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία ἔχει στὸ ἁγιολόγιό της ἀνθρώπους ποὺ κάποτε ὑπῆρξαν φονιάδες, βιαστές, πόρνες, διῶκτες, ἀρνητές, ἀρσενοκοῖτες, ἀλλὰ δὲν ἔχει ἀμετανόητους, ὑπερήφανους καὶ ἀλαζόνες. Μία στιγμὴ εἰλικρινοῦς αὐτομεμψίας τοῦ ληστῆ στὸ σταυρό, ἀρκοῦσε γιὰ νὰ τὸν κάνει πρῶτο κάτοικο τοῦ Παραδείσου.

Γιὰ τὴν Ἐκκλησία ἕνας φονιὰς ἢ ἕνας ὁμοφυλόφιλος μπορεῖ νὰ εἶναι μελλοντικὸς ἅγιος, ἂν μετανοήσει. Καὶ ἕνας εὐσυνείδητος πιστὸς μπορεῖ νὰ εἶναι μελλοντικὰ κολασμένος, ἂν δὲν προσέξει. Βλέπουμε ὅτι τὰ ὅρια δὲν εἶναι τόσο στεγανὰ ὅπως τοῦ κοσμικοῦ φρονήματος ποὺ κατηγοριοποιεῖ τοὺς ἀνθρώπους καὶ βάζει ταμπέλες. Γιὰ αὐτὸ δικαιούμαστε νὰ στηλιτεύουμε τὴν ὁμοφυλοφιλία, ἀλλὰ ὄχι νὰ μισήσουμε ἢ νὰ θεωρήσουμε κολασμένο τὸν ὁμοφυλόφιλο. Ὁ ἔλεγχος, χωρὶς ἐμπάθεια, ἴσως ἀποβεῖ σωτήριος γιὰ ἐκεῖνον καὶ ἐν τέλει ὑψηλὴ πράξη ἀγάπης.

  Ἑπομένως, δὲν πρέπει νὰ μπερδεύουμε τὸ πῶς βλέπουν οἱ ἄνθρωποι τὶς ἁμαρτίες καὶ πῶς τὶς βλέπει ὁ Θεός. Γιὰ τὴν ἀνθρώπινη λογικὴ εἶναι σκληρὸ ἕνας ληστὴς ποὺ ἀδίκησε καὶ ἔβλαψε τόσο κόσμο νὰ μπαίνει στὸν Παράδεισο καὶ νὰ μένει ἀπ’ ἔξω ὁ Ἰούδας, ἐξαιτίας τῆς ἀδυναμίας του στὰ χρήματα. Ὅλοι ἔχουμε ἁμαρτίες, οἱ ὁποῖες, μικρὲς ἢ μεγάλες, εἶναι ἱκανὲς νὰ μᾶς στερήσουν τὴ Βασιλεία τῶν Οὐρανῶν, ἂν δὲν καταφύγουμε στὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ, ἀπὸ τὸ ὁποῖο τελικὰ σώζονται οἱ ψυχές. Δηλαδὴ γιὰ τὴ σωτηρία στὴν ὀρθόδοξη θεολογία, δὲν μετράει τὸ μέγεθος τῆς ἁμαρτίας, ἀλλὰ ἡ εἰλικρινὴς μετάνοια. Ἑπομένως, ἕνας μετανοημένος ἀρσενοκοίτης δὲν εἶναι χειρότερος ἀπὸ ἕναν ἀμετανόητο φονιὰ ἢ ἀμετανόητο μοιχὸ κ.λπ.

Ἐπιπλέον, ὁ Ἀπόστολος Παῦλος, ὅπως καὶ ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος δὲν ἐπιβάλλουν, δὲν ἐξαναγκάζουν, σέβονται τὴν ἐλευθερία, ἀλλὰ δὲν παραιτοῦνται τοῦ δικαιώματός τους νὰ κηρύττουν τὴν Ἀλήθεια. Οὔτε ἐμεῖς οἱ σημερινοὶ χριστιανοὶ θὰ παραιτηθοῦμε ἀπὸ τὴν Ἀλήθεια, γιὰ νὰ εἴμαστε ἀρεστοὶ στοὺς ἐχθρούς τοῦ Χριστοῦ ποὺ ἔχουν στήσει μία σκληρὴ δικτατορία σκέψης.

Νομίζουν οἱ διαμορφωτὲς τῆς κοινῆς γνώμης ὅτι οἱ Ἅγιοι μιλοῦσαν χωρὶς συνέπειες. Στὴν πραγματικότητα καὶ ὁ Ἀπόστολος Παῦλος καὶ ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος ἦταν μονίμως διωκόμενοι ἀπὸ τὴν ἐξουσία, γιὰ ὅσα ἔλεγαν τὰ ὁποῖα ἦταν ἐλεγκτικά τῆς ἁμαρτίας. Ἔκαναν αὐτό, δηλαδή, ποὺ δὲν κάνουμε ἐμεῖς οἱ χλιαροὶ χριστιανοὶ σήμερα.

Ἂν ζοῦσε στὶς ἡμέρες μας ὁ Χρυσόστομος, ὄχι μόνο θὰ ἐπαναλάμβανε τὰ ἴδια, ἀλλὰ ἴσως ἦταν καὶ πιὸ σκληρὸς μήπως ἀφυπνίσει ἔστω καὶ μία κοιμισμένη συνείδηση. Καὶ ἂς ἦταν αὐτὸ ἀφορμὴ νὰ τὸν φυλακίσουν ἢ νὰ τὸν ἐκτελέσουν. Αὐτὲς τὶς διώξεις γιὰ τὸν λόγο τοῦ Θεοῦ οἱ Ἅγιοι τὶς θεωροῦσαν παράσημα.

Ἑπομένως, τὰ λόγια τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου ποὺ καταδικάστηκαν ὡς ρητορικὴ μίσους, ἀναφέρονται μόνο στὴν πνευματικὴ διάσταση τῆς ἀρσενοκοιτίας. Ἂν κάποιος δὲν πιστεύει στὸν Θεὸ δὲν τὸν ἀφορᾶ αὐτὸ ποὺ γράφει ὁ Χρυσόστομος ἢ ὁ Ἀπ. Παῦλος. Ἄν, ὅμως, κάποιος πιστεύει στὸν Χριστό, ὀφείλει νὰ συνταραχθεῖ καὶ νὰ ἀναλογιστεῖ ἂν εἶναι πρὸς τὸ συμφέρον του νὰ συνεχίσει τὴν ἁμαρτία.

Ἀφοῦ οἱ ἄνθρωποι αὐτοὶ δὲν πιστεύουν, θὰ ἔπρεπε νὰ ἀδιαφοροῦν γιὰ ὅσα λέει ὁ Ἅγιος, ὅπως ἀδιαφοροῦμε ἐμεῖς γιὰ ὅσα λέει ὁ Μωάμεθ, ὁ Βούδας κ.ο.κ. ἀκόμα καὶ ἂν εἶναι ἐναντίον μας.

Τὸ τί πιστεύει κάποιος στὴ θρησκευτική του σφαῖρα, ὀφείλει νὰ παραμένει ἀπαραβίαστο ἀπὸ τὸ νομικὸ ἔλεγχο, ἐφόσον αὐτὸ δὲν βλάπτει τοὺς συμπολίτες καὶ τὸ κοινωνικὸ σύνολο.

Ἕνας ποὺ διαβάζει τὸν Ἱερὸ Χρυσόστομο ἔχει πολὺ λιγότερες πιθανότητες νὰ ἐπιτεθεῖ σὲ ἕνα ὁμοφυλόφιλο ἀπὸ ἕνα ποὺ δὲν πιστεύει πουθενά. Διότι ὁ πρῶτος γνωρίζει ὅτι ἂν ἐπιτεθεῖ στὸν συνάνθρωπό του, θὰ εἶναι σὰν νὰ ἐπιτίθεται στὸν ἴδιο τὸν Χριστό, ὅπως ἔμαθε ἀπὸ τὸ Εὐαγγέλιο καὶ ἀπὸ τὴν ἑρμηνεία τοῦ Ἁγίου. Ἕνας ποὺ νομίζει ὅτι εἴμαστε ἐξελιγμένα ζῶα ποὺ δὲν θὰ ἀπολογηθοῦμε γιὰ τίποτα, δὲν ἔχει κανένα πρόβλημα νὰ ἐφαρμόσει τὸ νόμο τῆς ζούγκλας, διότι δὲν φοβᾶται καμία δίκαιη ἀνταπόδοση.

  Ἂν πήγαινε ἕνας ὁμοφυλόφιλος μετανοημένος στὸν Χρυσόστομο θὰ τοῦ ἐπιτίθετο ἢ θὰ τὸν περιέθαλπε μὲ ἀγάπη;

  Στὸ ἀπολυτίκιο τοῦ Ἁγίου Ἰωάννη ἀναφέρονται οἱ θησαυροὶ τῆς ἀφιλαργυρίας καὶ τὸ ὕψος τῆς ταπεινοφροσύνης. Οἱ λόγοι τοῦ Ἁγίου κατὰ τοῦ πλούτου φαντάζουν σκανδαλώδεις στὴ σημερινὴ νοοτροπία τῆς μάζας, ὅπου ἡ ἀπόκτηση πλούτου καὶ ἡ καλοπέραση ἔχουν γίνει αὐτοσκοπός, ἀφήνοντας ἀναξιοποίητους τούς θησαυροὺς τῆς ἀφιλαργυρίας καὶ καταλήγοντας σὲ ἕνα σωρὸ ψυχικὰ νοσήματα ἐξαιτίας τῆς φιλαργυρίας.

Τὸ ὕψος ἡμῖν τῆς ταπεινοφροσύνης ὑπέδειξεν. Ἂν εἴχαμε ταπείνωση πραγματικὴ καὶ ὄχι ταπεινοσχημία, ἀπὸ μόνοι θὰ λέγαμε ὅτι εἴμαστε χειρότεροι ἀπὸ τοὺς δολοφόνους γιὰ τόσες ἁμαρτίες ποὺ κάνουμε ἐν γνώσει μας, καὶ δὲν θὰ θυμώναμε στὸν Ἱερὸ Χρυσόστομο ποὺ μᾶς ἐλέγχει, γιὰ νὰ μᾶς ἀφυπνίσει. Ἔτσι ἔκαναν οἱ Ἅγιοι ποὺ βίωναν τὴν ταπείνωση. Ἐλεεινολογοῦσαν τὸν ἑαυτό τους καὶ πίστευαν ὅτι ἦταν οἱ χειρότεροι ἐγκληματίες τοῦ κόσμου. Χειρότεροι καὶ ἀπὸ φονεῖς καὶ ἀπὸ ὅλους τούς βαριὰ ἁμαρτωλούς.

Ἂς μὴ ξεχνᾶμε ὅτι ὁ στοργικὸς γονέας μαλώνει τὸ παιδὶ ποὺ ἀγαπάει, γιὰ νὰ τὸ προστατέψει ἀπὸ χειρότερες καταστάσεις, χωρὶς νὰ εἶναι κοντόφθαλμος καὶ νὰ βλέπει μέχρι τὴν πολὺ σύντομη λήξη τοῦ προσωρινοῦ βίου, ἀλλὰ ἀτενίζοντας τὴν ἀτελεύτητη ζωή, ὅπου ἐκεῖ δὲν χωροῦν ὡραιοποιήσεις καὶ διαστρεβλώσεις.

Ἀγάπη εἶναι ὅταν ὁ ἄλλος πάει νὰ πέσει στὸν γκρεμὸ νὰ τὸν τραβήξεις μὲ δύναμη, γιὰ νὰ τὸν σώσεις. Ὄχι νὰ τὸν ἀφήσεις νὰ πέσει ἢ καὶ νὰ τὸν σπρώξεις στὸν γκρεμό. Αὐτὸ κάνουν οἱ κήρυκες τῆς ψευτοαγάπης, σπρώχνουν τοὺς  ὁμοφυλόφιλους στὸν γκρεμὸ τῆς αἰώνιας ἀπώλειας.

Ἐκεῖνο ποὺ μᾶς ἔκανε θλιβερὴ ἐντύπωση εἶναι ἡ ἀποκήρυξη τοῦ Ἱεροῦ Χρυσοστόμου ἀπὸ τὸν θεολογικὸ σύνδεσμο ΚΑΙΡΟΣ καὶ τὸν κοσμήτορα τῆς θεολογικῆς σχολῆς Ἐμμανουὴλ Καραγεωργούδη. Ὅλοι αὐτοὶ εἶναι συνήθως τιμώμενα πρόσωπα ἀπὸ τὴν διοικοῦσα Ἐκκλησία. Ἀντιθέτως, ἐκεῖνοι ποὺ ἀκολουθοῦν τοὺς πατερικοὺς λόγους, εἶναι ἀνεπιθύμητοι ἢ διωκόμενοι, ὅπως ἀκριβῶς ἦταν καὶ ὁ Ἅγιος. Διότι οἱ θέλοντες εὐσεβῶς ζῆν ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ, διωχθήσονται, ἐνῶ οἱ πονηροὶ καὶ γόητες προκόψουσιν ἐπὶ τὸ χεῖρον.

Οἱ κοσμικοὶ ἄνθρωποι ἔχουν τὸ ἐλαφρυντικό τῆς ἄγνοιας. Οἱ ἄνθρωποι τῆς Ἐκκλησίας καὶ οἱ θεολόγοι, ποὺ εἶναι γνῶστες τῆς Γραφῆς καὶ τῶν Πατέρων, δὲν αἰσθάνονται τὴν εὐθύνη τους ἀπέναντι σὲ αὐτὲς τὶς ψυχὲς πού παρασύρουν;

Ὅπως οἱ γραμματεῖς καὶ οἱ νομοδιδάσκαλοι τῆς ἐποχῆς, ἐνῶ διάβαζαν τὶς Προφητεῖες, τυφλώνονταν ἀπὸ τὰ πάθη τους καὶ δὲν μποροῦσαν νὰ διακρίνουν ὅτι ὁ Μεσσίας ἦλθε καὶ ἦταν μπροστά τους, ἔτσι καὶ πολλοὶ θεολόγοι τῆς ἐποχῆς μας, παρότι διαβάζουν καθημερινὰ ὅτι τὸ κοσμικὸ φρόνημα εἶναι ξένο πρὸς τὸ Εὐαγγέλιο, δὲν μποροῦν νὰ διακρίνουν ὅτι ὁ Κύριος τούς ἐλέγχει μέσα στὶς Γραφές.

Ὅταν ψηφίστηκε ὁ ἀντιρατσιστικὸς νόμος, κάποιοι φωνάζαμε ὅτι ὁ στόχος ἦταν ἡ δίωξη ὅσων κηρύσσουν τὸν λόγο τοῦ Θεοῦ καὶ ἡ ποινικοποίηση ἀκόμα καὶ τοῦ Εὐαγγελίου. Ἕνας προβεβλημένος μητροπολίτης εἶπε τότε ὅτι μόνο οἱ Ταλιμπάν δὲν θέλουν τὸν ἀντιρατσιστικὸ νόμο. Ἔ, λοιπόν, νὰ ποὺ ἦλθε αὐτὸ ποὺ περιμέναμε καὶ ὁ Ἱερὸς Χρυσόστομος θὰ καθίσει στὸ ἑδώλιο, διότι αὐτὰ δὲν ἦταν λόγια τοῦ καθηγητῆ ἀλλὰ τοῦ Ἁγίου. Ἤδη τιμωρήθηκε ὁ Ἅγιος ἀπὸ τὸν Πιερρακάκη μὲ τὴν θέση τοῦ ἐκπαιδευτικοῦ σὲ διαθεσιμότητα.

Στὴν Ἑλλάδα, ὅπου ἀναγνωρίζεται συνταγματικὰ ὡς ἐπικρατοῦσα θρησκεία ἡ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία, ἐκπαιδευτικὸς στερεῖ­ται τὸν μισθό του, ἐπειδὴ προέβαλε τὴν ἄποψη τῆς Ἐκκλησίας στοὺς μαθητές. Ἡ παραδειγματικὴ τιμωρία του, χωρὶς κἄν κλήση σὲ ἀπολογία, δίνει τὸ σύνθημα καὶ στοὺς ὑπόλοιπους. «Μπορεῖτε νὰ μιλᾶτε γιὰ τὸν Χριστό, ἀλλὰ ὅπως θέλουμε ἐμεῖς! Ὡραιοποιημένα, χωρὶς δόγματα καὶ χριστιανικὴ ἠθική! Ἀλλιῶς θὰ ὑποστεῖτε τὶς σκληρὲς συνέπειες!»

«Μπορεῖτε νὰ τιμᾶτε τοὺς Τρεῖς Ἱεράρχες ὡς φιγοῦρες, ἀλλὰ δὲν θὰ τοὺς διδάσκετε!» Αὐτὲς εἶναι τρομερὲς συνέπειες τῆς μίξης τῆς μεταπατερικῆς θεολογίας μὲ τὴν πολιτικὴ ὀρθότητα, ἡ ὁποία μίξη φιλοδοξεῖ νὰ φιμώσει τὸ λόγο τοῦ Εὐαγγελίου καὶ τῶν Πατέρων. Ὁ Χριστὸς καὶ οἱ Μαθητὲς Του ὅλων τῶν αἰώνων, διώχθηκαν ὄχι ἐπειδὴ ἔκαναν κάτι κακό, ἀλλὰ ἐπειδὴ κήρυξαν τὴν ἀλήθεια. Καὶ ἡ ἀλήθεια εἶναι ἐνοχλητικὴ γιὰ ὅσους ἐπαναπαύονται στὸ ψέμα.

orthodoxostypos

Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2024

Μύρο και αίμα

Ο άγιος Δημήτριος, ένας άγιος που έχει τη χάρη του μαρτυρίου και τη δόξα της αγνότητας δεν μπορεί παρά ιδιαίτερα να μας συγκινεί.

Με τη νιότη του αγγίζει τα νιάτα.

Με τη ζωή του χαράζει δρόμους ζωής.

Με την πίστη του εμπνέει τους πιστούς.

Με το μαρτύριό του ανοίγει σ’ όλους έναν καινούργιο ορίζοντα, όπου το φως της αιωνιότητας αποκαλύπτει την πραγματική διάσταση της καθημερινότητας.

Γεννήθηκε στα τέλη του 3ου μ. Χ. αιώνα στη Θεσσαλονίκη κι ανατράφηκε σε οικογένεια επίσημη κι αριστοκρατική. Βαπτίστηκε νωρίς χριστιανός, και νεαρός αναδείχτηκε διδάσκαλος του ευαγγελίου. Το αληθινό του μεγαλείο όμως δεν θα το βρούμε στους τίτλους του αλλά σε δύο στοιχεία που αναβλύζουν από τη ζωή του και αρδεύουν την Ορθοδοξία το μύρο και το αίμα, που πρόσφερε στον Χριστό. Μέσα σ’ αυτά κλείνεται σαν σε πολύτιμες φιάλες το απόσταγμα της ύπαρξης του Δημητρίου, που παίρνει η Εκκλησία και κερνά μ’ αυτό τους πιστούς.

Γνώρισμα λαμπρό του αγίου είναι η παρθενία, που άσκησε με μία τέλεια αφιέρωση στον Θεό. Ο Δημήτριος κράτησε καθαρή τη σκέψη και την καρδιά του, αγνό το σώμα του και αγία την ψυχή του, δοσμένη ολοκληρωτικά στον Κύριο. Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλα¬μάς τον χαρακτηρίζει όσιο, παρθένο, πάγκαλο και παναμώμητο.

Δεν ήταν βέβαια μοναχός ούτε κληρικός. Παρέμεινε λαϊκός και είχε έργο του κύριο το κήρυγμα και τη διδασκαλία του ευαγγελίου. Προικισμένος με διδακτικό χάρισμα, συγκέντρωνε πλήθη Θεσσαλονικέων στη Χαλκευτική στοά και με παρρησία, «απτοήτω γλώσση» κατά τον Λέοντα Σοφό, ευαγγελιζόταν στον ειδωλολατρικό κόσμο τή βασιλεία του Θεού.

Κατέστησε έτσι τον εαυτό του ο άγιος σκεύος ευωδιαστό, που ανέβλυζε την οσμή της ζωής στους γύρω του (Β’ Κο 2,14.16). Κι όταν αργότερα οι χριστιανοί βρέθηκαν μηρός στο αγιασμένο νερό του πηγαδιού, μέσα στο οποίο ρίχτηκε το νεκρό σώμα του Μάρτυρα, αυθόρμητα συνεδύασαν το μύρο του τάφου με την ευωδία της αγνότητας και το είδαν ως σύμβολο παρθενίας. Σχολιάζει εμπνευσμένα ο άγιος Νικόλαος ο Καβάσιλας προσφωνώντας τον Δημήτριο: «Ω συ, που δεν φάνηκες μόνο ο ίδιος ευωδία Χριστού, αλλά και στους άλλους ανθρώπους συνιστούσες το «κενωθέν μύρον»· ω συ, που άφησες πρώτα μεν αίμα, τώρα δε μύρο απ’ τις πληγές σου η μάλλον και τώρα όχι λιγότερο από πριν αίμα διότι το σώμα σου, που πληγώθηκε από χτυπήματα και τραύματα τότε, ανέβλυσε μύρο. Επειδή καθόλου δεν του έλειπε η καθαρότητα και η αγνότητα και η παρθενία, μετέσχε κι αυτό στην ευωδία του πνεύματος το αίμα κατέστη το ίδιο μύρο».

♦ Αν το μύρο συμβολίζει την παρθενία του Δημητρίου,

♦ το αίμα δηλώνει το μαρτύριο του.

Ο άγιος υπήρξε παρθένος αλλά και ομολογητής· υπήρξε διδάσκαλος αλλά και αθλητής. Ομολόγησε την πίστη του μπροστά στον αυτοκράτορα του ρωμαϊκού κράτους -που βρέθηκε εκείνες τις μέρες στη Θεσσαλονίκη επιστρέφοντας από μία εκστρατεία- και άθλησε για το όνομα του Χριστού παλεύοντας με το θάνατο. Υπακούοντας στην προτροπή του αποστόλου Παύλου προς τον Τιμόθεο, πρώτος αυτός γεύθηκε τους καρπούς της διδασκαλίας του, το μαρτύριο, δηλαδή, και τη δόξα του, όπως ο καλός γεωργός μεταλαμβάνει πρώτος από τους καρπούς των κόπων του (Β’ Τι. 2,6). Φυλακισμένος μέσα στα λουτρά και αποδυτήρια του σταδίου, λογχίστηκε μόλις έγινε γνωστό όχι «ο Θεός του Δημητρίου» βοήθησε τον Νέστορα να νικήσει τον φοβερό μονομάχο Λυαίο. Το σώμα του ρίχτηκε μέσα σ’ ένα πηγάδι των λουτρών και το αίμα του πορφύρωσε το νερό μεταβάλλοντάς το σε μύρο.

Άλλα το μύρο και το αίμα του Δημητρίου θα έμενε περιβεβλημένο μόνο με ανθρώπινη αίγλη, αν το περιορίζαμε στο πλαίσιο μιας απλής θυσίας, μεγαλειώδους οπωσδήποτε και ηρωικής, όπως είναι κάθε θυσία ανθρώπου για μία πίστη. Η θυσία όμως του αγίου έχει άλλες διαστάσεις, που ξεφεύγουν από τα μέτρα αυτού του κόσμου και την περιβάλλουν με φωτοστέφανο θεϊκό. Συντελείται ως μίμηση Θεού και επιτελείται εν αγάπη, «καθώς και ο Χριστός ηγάπησεν ημάς και παρέδωκεν εαυ¬τόν υπέρ ημών πρόσφορου και θυσίαν τω Θεώ εις οσμήν ευωδίας» (Εφ 5,1-2). Έτσι, ενώ τα κόκκαλα των ηρώων στηρίζουν τις πατρίδες και τις κοινωνίες, που συντηρούν την ανθρωπότητα, τα λείψανα των μαρτύρων στηρίζουν τις αγίες τράπεζες, που τρέφουν με αιώνια τροφή τη φθαρτή μας φύση. Και ο Δημήτριος, ο «σοφώτατος εν διδαχαίς και στεφανίτης εν μάρτυσιν», δεν έκανε τίποτε λιγότερο παρά μιμήθηκε τον Χριστό.

«Μύρον εκκενωθέν όνομά σου» είναι το όνομα του αγαπημένου στο Άσμα ασμάτων (1,3), στο οποίο οι πατέρες ακούνε το γλυκύτατο όνομα του Ιησού. Είναι το μύρο που χύνεται στον κόσμο, ο οποίος αποπνέει δυσοσμία και αποσυντίθεται από την ασέβεια και τη διαφθορά. Χύνεται με το λόγο και τη διδασκαλία του ευαγγελίου και αλλάζει την ατμόσφαιρα, μες στην οποία αναπνέουν οι ψυχές, δημιουργεί μία καινή κι όμορφη κτίση, ξαναγεννά καινούργιο κι ωραίο τον άνθρωπο. Αυτό το μύρο είχε πάνω του ο Δημήτριος και μοσχοβολούσε. Αίμα έσταξε ο Υιός του Θεού πάνω στο σταυρό, όταν η λόγχη τρύπησε την πανάχραντη πλευρά του, και με το αίμα του μπολιάζει την ετοιμοθάνατη ανθρωπότητα και της δίνει ζωή, την αγιάζει, τη θεώνει. Κι ο Δημήτριος με τα λογχισμένα του μέλη αναζωγράφισε μπροστά μας το πάθος του Χριστού και στάζοντας από το αίμα του προσφέρθηκε σ’ Εκείνον που έχυσε το τίμιο αίμα του γι’ αυτόν. Έγινε μιμητής Χριστού, μυροβλύτης και μεγαλομάρτυρας, δόξασε τον Κύριο και τώρα δοξάζεται από αυτόν.

Σήμερα η εκκλησία της Θεσσαλονίκης μαζί με τους άλλους θησαυρούς της κράτα ολοζώντανο στη μνήμη και στη ζωή της τον Δημήτριο, που κι αυτός από τη «Χώρα των ζώντων» προσεύχεται για τα παιδιά της, όπως και για τα παιδιά όλης της Ορθοδοξίας.

Ζει τήν προστασία του σε ποικίλους κινδύνους, επικαλείται την πρεσβεία του και γιορτάζει μαζί του τις νίκες που της χαρίζει ο Θεός, όταν εν ονόματι Χριστού κα¬τατροπώνει αντίθεες και αντίχριστες δυνάμεις.

Χρειάζεται όμως να ακούει και τον «σοφό μάρτυρα», που δεν έπαυσε ποτέ να κηρύττει.

Χρειάζεται να μιμείται τον στρατιώτη του Χριστού, που κατεπάλαισε τον πονηρό. Το χρέος μας αυτό το συνοψίζει σε μία προτροπή του -προς τους θεσσαλονικείς ειδικά- ο Ισίδωρος, αρχιεπίσκοπος της πόλεως στα τέλη του 14ου αιώνα: «Εμείς, πατέρες και αδελφοί, που προεξάρχουμε σ’ αυτήν την πανήγυρη, ας μελετήσουμε τα μύρα του μυροβλύτου Δημητρίου και όπως εκείνα αναβλύζουν από τη θεία του σάρκα λόγω του αγιασμού και της καθαρότητας, έτσι κι εμείς να αρμόσουμε τους εαυτούς μας στην καθαρότητα και να τους ετοιμάσουμε, για να κατοικήσει μέσα μας το θείο Πνεύμα, ώστε να μπορέσουμε να πηγάσουμε άλλα μύρα ιερών χαρισμάτων».

Πηγή: Στεργίου Ν. Σάκκου, «Ο κατηχητής της Θεσσαλονίκης, Άγιος Δημήτριος» εκδ. Χριστιανική Ελπίς, Θεσ/νίκη 2004, σ. 103-109.

https://www.pemptousia.gr/2011/10/miro-ke-ema/

Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2024

Ομιλία Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μεθώνης κ. Αμβροσίου

Δεν επαρκεί ο χρόνος !

 

   «Μην απατάσαι, ανόητε εργάτη, ότι με τον επόμενο χρόνο θα αναπληρώσεις τον χρόνο που έχασες. Διότι και της κάθε ημέρας ο χρόνος δεν επαρκεί ώστε να εκπληρώσουμε όπως πρέπει τις καθημερινές μας υποχρεώσεις προς τον Δεσπότη (Χριστό)» (Άγιος Ιωάννης Κλίμακος, λόγ. στ΄ 25).

Μην παραξενεύεσαι με τον αυστηρό τόνο του αγίου. Δεν είναι πράγματι ανόητος εκείνος που πιστεύει ότι τον χρόνο τον έχει στη διάθεση και την κατοχή του; Πετάει στα σύννεφα χωρίς να βλέπει την πραγματικότητα της ζωής: ο θάνατος παραμονεύει σε κάθε βήμα της ζωής!  Είναι πιο… πραγματικός απ’ ότι η ίδια η ζωή! Εκεί που λες ζω, εκεί ήδη έχεις φύγει! Είναι τυχαίο που ο  ίδιος ο Κύριος χαρακτήρισε με τον ίδιο τρόπο τον πλούσιο που πίστευε ότι θα ζήσει αιώνια; «Άφρων!»

Μα είναι ανόητος και για άλλον λόγο, κατά τον άγιο: πιστεύει ότι ο επόμενος χρόνος θα αναπληρώσει τον χαμένο χρόνο. Μα πρέπει να είσαι σε τέτοια εγρήγορση προκειμένου να τηρείς το θέλημα του Θεού, ώστε η κάθε στιγμή γίνεται στιγμή κρίσης αν δεν αξιοποιείται. Η κάθε στιγμή δηλαδή είναι μοναδική και ανεπανάληπτη! Και «δεν επαρκεί ούτε για τις υποχρεώσεις της ίδιας»!

Τι κρύβεται πίσω από τον αφυπνιστικό λόγο του αγίου; Αφενός η εντολή του Κυρίου περί της αγάπης προς τον Θεό «εξ όλης της ψυχής, εξ όλης της καρδίας, εξ όλης της διανοίας και εξ όλης της ισχύος» - δεν έχεις περιθώρια… χρόνου αφού ο Θεός σου ζητάει το εκατό τοις εκατό της ενέργειάς σου, αφετέρου ότι ο χρόνος συνιστά δωρεά Εκείνου στον άνθρωπο προς αξιοποίησή του, δηλαδή προς τήρηση ακριβώς των αγίων Του εντολών. «Δίνω χρόνο για μετάνοια» (πρβλ. Αποκ. 3, 23), επισημαίνει ο λόγος του Θεού.  Αναξιοποίητος χρόνος λοιπόν δεν είναι περιφρόνηση του δώρου αυτού; Δεν είναι σαν να πετάς αυτό που σου δίνει ο Δημιουργός σου;

Η εξαπάτηση και η ανοησία βεβαίως επαυξάνεται, όταν ληφθεί υπόψη και ένας ψυχολογικός παράγων: η βαριεστημάρα που καραδοκεί πάντοτε στα λεγόμενα πνευματικά. Είναι αξίωμα πια: ό,τι αναβάλλουμε να κάνουμε σήμερα, δύσκολα γίνεται αύριο. «Η αναβολή οδηγεί στη χώρα του ποτέ»!

π. Γεώργιος Δορμπαράκης

https://aktines.blogspot.com/2024/11/blog-post_89.html

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2024

Ἰδοὺ διατὶ πολεμεῖται λυσσωδῶς ὁ Χριστιανισμός


Ο ΓΝΩΣΤΟΣ διακεκριμένος δημοσιογράφος κ. Μ. Κοττάκης, σὲ εὔστοχο σχόλιό του, τόνισε τὰ ἑξῆς γιὰ τὴν πρωτοφανῆ πολεμικὴ κατὰ τῆς χριστιανικῆς μας πίστεως:

  «Ὁ Χριστιανισμὸς εἶναι ἐπικίνδυνος γιὰ τὸν καπιταλισμὸ τῆς ἀπληστίας. Διότι ὁ Χριστιανισμὸς ἔχει στὸ ἐπίκεντρο τὸν ἄνθρωπο καὶ ὄχι τὸ ἄτομο. Ἔχει στὸ ἐπίκεντρο τὴν κοινωνία καὶ ὄχι τὴν ἐπιθυμία. Ἔχει στὸ ἐπίκεντρο ἄυλες ἀξίες καὶ ὄχι εὐρὼ καὶ δολλάρια. Ἔχει στὸ ἐπίκεντρό του τὴ συντήρηση καὶ τὴν ἀναπαραγωγὴ τοῦ ἔθνους. Ὄχι τὴ διάλυσή του! Εἶναι κατ’ οὐσίαν μία ἀπὸ τὶς λίγες ἑστίες ἀντιστάσεως στὴν ὀργανωμένη ἀπόπειρα κατάργησης τοῦ ἔθνους κράτους, τὴ λαϊκότητα τοῦ ὁποίου μάλιστα ὑποστηρίζει, σὲ ἀντίθεση μὲ τὸ θεοκρατικὸ Ἰσλάμ. Ἀντιθέτως: Ἡ ἀθεΐα ἀποχαλινώνει τὰ πάθη. Ἡ ὁμοφυλοφιλία αὐξάνει τὴν κατανάλωση καὶ τοὺς τζίρους. Ἡ παράνομη μετανάστευση ἐξασφαλίζει φθηνὰ ἐργατικὰ χέρια. Οἱ ρὸζ παρδαλὲς σημαῖες ἐξασθενοῦν τὶς ταυτότητες. Τὶς γλῶσσες. Τὰ σύνορα. Τὰ ἤθη. Ἡ ἀπήχηση τοῦ Χριστιανισμοῦ ἐξαναγκάζει τὸ σύστημα νὰ γίνεται αὐταρχικὸ καὶ νὰ ἀποκαλύπτεται. Νὰ ἐπιδιώκει τὴ δικτατορία τῆς μοναδικῆς σκέψης στὸ δημόσιο διάλογο. Νὰ ἀπειλεῖ μὲ διαγραφὲς βουλευτὲς κομμάτων καὶ ὑπουργούς. Νὰ προειδοποιεῖ γιὰ καθαιρέσεις ἀπὸ κοινοβουλευτικὰ ἀξιώματα. Νὰ ἀπολύει ἐργαζομένους! Νὰ γιατί κάποιοι θέλουν νὰ ξεμπερδέψουν μὲ αὐτὸ τὸν ἄβολο καὶ ἀντισυστημικὸ Χριστιανισμό. Στὴν πραγματικότητα, λοιπόν, αὐτὸ ποὺ ζοῦμε δὲν εἶναι μία ἀποσπασματικὴ νομοθέτηση. Ὑπηρετεῖ ἕνα συνολικὸ σχέδιο ἀποδόμησης τῆς ὀργανωμένης κοινωνίας χάριν καὶ ἀτομικῶν σχεδιασμῶν καὶ ἐπιθυμιῶν. Ἂς κάνουμε τοὺς ὑπολογισμούς μας καὶ ἂς πορευτοῦμε ἀνάλογα» (Ἱστ. antinews.gr). Εὖγε στὸν διακεκριμένο καὶ ἔντιμο δημοσιογράφο κ. Μ. Κοττάκη!

orthodoxostypos.gr

Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024

Η μνήμη του θανάτου

 Αν και ο θάνατος είναι το πιο βέβαιο γεγονός, οι άνθρωποι δεν θέλουν να τον σκέφτονται. Η «μνήμη του θανάτου» είναι στοιχείο της ορθόδοξης πνευματικότητας γι’ αυτό η Εκκλησία συμβουλεύει τους πιστούς να σκέφτονται τον θάνατο γιατί «ο χρόνος του βίου τρέχει» και κάθε μέρα τον συναντάμε. Στη Π. Διαθήκη αναφέρεται: «Εν πάσι τοις έργοις σου, μιμνήσου τα έσχατά σου και εις τον αιώνα ουχ αμαρτήσεις», δηλαδή για κάθε πράγμα που πρόκειται να κάνεις σ’ αυτή την ζωή, να θυμάσαι ότι θα πεθάνεις και τότε δεν πρόκειται ποτέ να αμαρτήσεις.

Λέει ο Μ. Βασίλειος: «Ο ενθυμούμενος τον θάνατο ή κα­θόλου δεν θα αμαρτήσει στην ζωή του, ή ελάχιστα». «Ουδείς μνήμην θα­νάτου εσχηκώς δυνήσεται αμαρτήσαι ποτέ» δηλαδή «κανένας από εκείνους που θυμούνται τον θάνατο δεν πρόκειται να αμαρτήσει». (μοναχός Ησύχιος). Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για να μην αμαρτάνουμε είναι η σκέψη ότι θα πεθάνουμε. Η γη δεν είναι η μόνιμη κατοικία μας. Είμαστε περαστικοί και πορευόμαστε προς την Αιωνιότητα. Οι Άγιοι Πατέρες μας προσφέρουν και πρακτικούς τρόπους για να συμφιλιωθούμε με την έννοια του θανάτου. Μας συμβουλεύουν να κάνουμε τακτικές επισκέψεις στο κοιμητή­ριο της πόλεώς μας.

Κάποτε ένας ιεροκήρυκας χαρακτήρισε τα δύο κοιμητήρια μιας πόλης ότι είναι ο καλύτερος ιεροκήρυκας που έχουν οι πιστοί, γιατί διδάσκουν την ματαιότητα των ανθρώπινων πραγμάτων, την σωστή τοποθέτηση απέναντι στο φαινόμενο της ζωής.

Και ο Άγιος Ιωάν­νης ο Χρυσόστομος έλεγε: «Ας πάμε εκεί που είναι τα μνήματα όσο μέσα στο σώμα μας υπάρχει η ψυχή μας. Ας δούμε την ματαιότητα που κρύ­βεται μέσα μας και που πρόκειται να καταλήξει. Ας παρατηρήσουμε τί πρόκειται να γίνουμε ύστερα από λίγο, ώστε να μην τρέφουμε αυταπάτες. Ας δούμε ότι πρόκειται να διαλυθεί το σώμα μας, ώστε να διορθώ­σουμε τον εαυτό μας όσον καιρό μας μένει να ζήσουμε. Ας δούμε που καταλήγουμε ώστε να φροντίσουμε γι’ αυτό»· για την διόρθωση της πνευμα­τικής μας πορείας.

 Λέει πάλι ο ιερός Χρυσόστομος: «Βασιλείς που λόγω της θέσεώς σας κινδυνεύετε να υπερηφανευθείτε, πηγαίνετε και κοιτάξτε στους τάφους, και τότε δεν πρόκειται να σκεφτείτε πράγματα εγωκεντρικά, που φέρνουν την έπαρση στην καρδιά σας. Άρχοντες που και εσείς διατρέχετε τον ίδιο κίνδυνο κι’ εσείς πηγαίνετε εκεί να δείτε. Τότε θα ταπεινωθείτε, θα εγκαταλείψετε την υπερήφανη σκέψη σας και θα γίνετε άνθρωποι του Θεού». Η αλήθεια είναι ότι ο θάνατος ισοπεδώνει όλους τους ανθρώπους. Ο ιερός Δαμασκηνός σ’ ένα από τα νεκρώσιμα τροπάρια χαρακτηριστικά λέει: «Ας βγούμε  και ας επισκεφθούμε τους τάφους και να δούμε τα γυμνά οστά. Τότε θα διερωτηθούμε… Άρα «τις εστίν, βασιλεύς ή στρατιώ­της, πλούσιος ή πένης, ή δίκαιος ή αμαρτωλός;». Και αλλού σημειώνει «πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα όσα ουχ υπάρχει μετά θάνατον. Ου παραμένει ο πλούτος, ου συνοδεύει η δόξα». Σ’ ένα άλλο τροπάριό του ο ίδιος αναρωτιέται: «Πού εστίν η του κό­σμου προσπάθεια, πού εστίν η των πρόσκαιρων φα­ντασία; Πού εστίν ο χρυσός και ο άργυρος, πού εστίν των ικετών η πλημμύρα και ο θόρυβος. Πάντα κόνις, πάντα τέφρα, πάντα σκιά». Όσο κι’ αν η παρούσα ζωή μας καλλιεργεί την ψευδαίσθηση της παντοδυναμίας μας, η αλήθεια όμως είναι μία και μοναδική. Είμαστε οδοι­πόροι.

Αυτή την αλήθεια, οι πιστοί δεν την ξεχνούν, αλλά αντίθετα την αξιοποιούν.  Γνω­ρίζουν ότι δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι της γης, ξέρουν ότι απλώς από αυτόν τον  κόσμο περνάμε και προσπερνάμε. Είμαστε οδοιπόροι οι οποίοι πηγαίνουμε σε μίαν άλλη πόλη για την οποία μιλά ο Απ. Παύλος στην προς Εβραίους επιστολή του, «ου γαρ έχομεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν». Ο ίδιος προβάλλει το πρόσωπο του πατριάρ­χη Αβραάμ, ο οποίος πίστευε στην μέλλουσα πραγ­ματικότητα, γι’ αυτό και ποτέ δεν έκτισε μόνιμη κα­τοικία, αλλά έμενε σε σκηνή. Κι’ αυτό διότι περίμενε να ζήσει σε μία άλλη πόλη της οποίας τεχνίτης και δημιουργός θα ήταν ο Θεός, δηλαδή η επουράνια βασιλεία.

Ο θάνατος είναι η πύλη προς την αιωνιότητα, γι’ αυτό και ο χριστιανός πρέπει να ενδιαφέρεται  να βρεθεί έτοιμος για την ώρα εκείνη, προκειμένου να κερδίσει την Βασιλεία του Θεού. Πιστεύει ότι σε εκείνη την πορεία, ακολουθούν τον άνθρωπο μόνο τα έργα του και τίποτε άλλο. Ο τρόπος της ζωής μας πρέπει να είναι ευσεβής, γεμάτος ευλάβεια, γιατί όπως λέει ο Απ. Παύ­λος «η δε ευσέβεια προς πάντα ωφέλιμός εστίν επαγγελίας έχουσα ζωής της νυν και της μελλούσης».

Έτσι λοιπόν διδασκόμαστε να μην φοβόμαστε τον θάνατο, αλλά να τον σκεφτόμαστε και να συμφιλιωνόμαστε με αυτόν, όπως έκαναν και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, που έλεγαν ότι γι’ αυτούς ο θάνατος ήταν κέρδος, γιατί πίστευαν ότι διά του θανάτου οδηγούνταν μία ώρα νωρίτερα κοντά στην αγκαλιά του Θεού. Οι Άγιοι πιστεύοντας στο έλεος και την ευσπλαχνία του Θεού εύχονταν να έλθει το συντομότερο ο θάνατος, όπως ο Απ. Παύλος που έγραφε «επιθυμώ αναλύσαι και συν Χριστώ είναι», δηλ. επιθυμώ να φύγω από αυτό τον κόσμο για να είμαι μαζί με τον Χριστό. Με αυτό το φρόνημα, χωρίς να απομακρυνόμαστε από τα καθημερινά μας έργα, συντηρούμε μέσα μας την πίστη  στην μακαρία ζωή, δηλαδή στην αιωνιότητα.

https://www.pemptousia.gr/2021/05/i-mnimi-tou-thanatou/

Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2024

Η ΓΡΗΓΟΡΗ ΑΦΕΣΗ ΤΩΝ ΠΤΑΙΣΜΑΤΩΝ ΜΑΣ

 


«Όποιος αποκρούει τον έλεγχο, είτε δίκαιο είτε άδικο, αυτός αρνήθηκε τη σωτηρία του. Ενώ εκείνος που τον δέχεται, είτε με δυσκολία είτε χωρίς δυσκολία, αυτός γρήγορα θα επιτύχει την άφεση των πταισμάτων του» (Άγ. Ιωάννης Κλίμακος, λόγ. δ΄, 38)

Παρακαλείς καθημερινά για την άφεση των αμαρτιών και των πταισμάτων σου: «Άφες ημίν τα οφειλήματα», λες στην προσευχή των προσευχών, το «Πάτερ ημών». Θέλεις δηλαδή να πετύχεις τη σωτηρία σου, που έχεις σωστά κατανοήσει ως ζωντανή σχέση με τον Σωτήρα Χριστό. Και ξέρεις ότι η άφεση αυτή δίνεται στον βαθμό που και εσύ συγχωρείς τους άλλους. «Ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών». Ο Κύριος όμως, οι Απόστολοι, όλοι οι Πατέρες μας, μάς ανοίγουν τα μάτια, γιατί μας εξηγούν ότι για να φτάσουμε σ’ αυτό το σημείο αγάπης ως συγχώρησης όλων των συνανθρώπων μας χρειάζεται η ταπείνωση, η βάση όλων των αρετών. Χωρίς την ταπείνωση, και η όποια πίστη μας και η όποια αγάπη μας είναι ψεύτικες. Είναι καλυμμένος εγωισμός.

Ποιο είναι το πιο άμεσο κριτήριο για να καταλάβω αν βρίσκομαι στον δρόμο της υψοποιού αυτής αρετής, που συνιστά «το ένδυμα» της θεότητας; Η αντίδρασή μου απέναντι στον έλεγχο, στην άσκηση κριτικής για τη ζωή μου, τα λόγια μου, την εν γένει συμπεριφορά μου. Τι έκανε ο μέγιστος των οσίων Αντώνιος, καθώς ιστορεί το Γεροντικό; Για να δει το πνευματικό επίπεδο ενός θεωρούμενου καλού νεαρού μοναχού που τον επαινούσαν πολύ όλοι, τον πρόσβαλε. Κι όταν είδε ότι αντιδρούσε άσχημα, του επεσήμανε φιλόστοργα: «Πρόσεχε, αδελφέ. Γιατί απέξω φαίνεσαι σαν πόλη ωραία, που τα νώτα της όμως τα λυμαίνονται ληστές».

Δες λοιπόν το πνευματικό σου επίπεδο και συ, από το πώς αντιδράς στους όποιους ελέγχους που σου ασκούν, δίκαιους ή άδικους. Αν αντιδράς και νιώθεις αδικημένος, είσαι ακόμη πολύ χαμηλά. Αν όμως έχεις κατανοήσει τη σημασία και την αξία τους – μην εξετάζεις το ποιόν των επικριτών σου – και είτε με οδύνη είτε με ευκολία τους δέχεσαι, τότε, ναι! Η σωτηρία σου έχει αρχίσει να ενεργοποιείται στην καρδιά σου. Μακάρι μάλιστα να φτάσεις στο χαρισματικό σημείο, να θεωρείς τους ελέγχους και ως επαίνους.

«Παιδί μου, μην είσαι εγωιστής», είπε ένας Γέροντας στον νεαρό υποτακτικό του.  «Γέροντα, δεν είμαι εγωιστής», απάντησε θιγμένος εκείνος. «Και ποια μεγαλύτερη απόδειξη ότι πράγματι είσαι εγωιστής θα μου έδινες», είπε ο Γέροντας, «από την άρνησή σου να δεχθείς ότι είσαι;»

https://pgdorbas.blogspot.com/2024/10/blog-post_90.html

Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024

ΟΙ…ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΠΡΟΚΟΦΤΟΙ!

 

«Εκείνοι που αλλάζουν εύκολα Μοναστήρι είναι τελείως απρόκοφτοι. Διότι τίποτε δεν συντελεί τόσο στην ακαρπία, όσο η έλλειψη υπομονής» (Άγ. Ιωάννης Κλίμακος, λόγ. δ΄, 90)

Μη νομίσεις ότι αυτό που λέει ο άγιος ισχύει μόνο για τους καλογέρους. Στη θέση «Μοναστήρι» βάλε ενορία, πνευματικό, τόπο ίσως, εργασία, ακόμη και… σύζυγο. Υπάρχουν άνθρωποι που κάθονται κάπου για ένα διάστημα, κι έπειτα… βαριούνται. Οι δυσκολίες που υπάρχουν σε κάθε τι στον κόσμο τούτο – δεν υπάρχει τίποτε εύκολο σ’ αυτήν τη ζωή: οι θλίψεις είναι το βασικό γνώρισμά της – οι διάφοροι πειρασμοί που παρουσιάζονται, τα αγκάθια στην όποια σχέση πάει να αναπτυχθεί, η ρουτίνα της καθημερινότητας, τους κάνουν να θέλουν να αλλάζουν. Να μη μένουν κάπου σταθερά. Έστω κι αν αυτό το κάπου είναι ιδιαίτερα σοβαρό. Τυχαία άραγε ο απόστολος επισημαίνει ότι «έκαστος εφ’ ω ετάχθη, εκεί μενέτω»; Τάχθηκες κάπου; Εκεί μείνε. Γιατί; Διότι αν με ευκολία επιθυμείς την όποια εξωτερική αλλαγή στη ζωή σου, τότε είσαι «τελείως απρόκοφτος». Όχι απλώς απρόκοφτος, αλλά «τελείως».

Πώς το εξηγεί ο άγιος; Τι βλέπει πίσω από αυτήν την ετοιμότητα μετάθεσης; Την έλλειψη υπομονής. Και η υπομονή γι’ αυτόν και για όλους τους αγίους μας δεν είναι μία απλή αρετή, αλλά το θεμέλιο των αρετών – αποκαλύπτει την ταπείνωση του ανθρώπου. Ο ίδιος ο Κύριος το τόνισε: «Εν τη υπομονή υμών κτήσασθε τας ψυχάς υμών». Και ο απόστολος σημειώνει ότι η υπομονή διατρέχει όλη την πνευματική ζωή: «Δι’ υπομονής τρέχομεν τον προκείμενον ημίν αγώνα». Λοιπόν «η υπομονή είναι το υλικό με το οποίο κτίζεται το πνευματικό οικοδόμημα του ανθρώπου» (όσιος Πέτρος Δαμασκηνός).

Οπότε χωρίς υπομονή μην περιμένεις καρπούς πνευματικούς. Οι πνευματικοί καρποί έρχονται εκεί που επιμένει και υπομένει κανείς. Που σημαίνει ότι δεν πρέπει να βιάζεσαι. Όποιος βιάστηκε για να αποκτήσει κάτι καλό, εκείνος εξαπατήθηκε και απέτυχε. Το ίδιο δεν συμβαίνει άλλωστε και με τα πράγματα του κόσμου τούτου; Εκεί που δεν φαίνεται καμία προοπτική σε μία εργασία για παράδειγμα, εκεί που πας να απελπιστείς από τη σχέση σου με το έφηβο αντιδραστικό παιδί σου, αλλά υπομένεις και επιμένεις, εκεί δειλά δειλά αρχίζει να έρχεται η επιτυχία και η αποκατάσταση. Θυμήσου και τον Γέροντα που θέλησε να διδάξει τον νεαρό υποτακτικό του την αξία ακριβώς της υπομονής! Τον έβαζε καθημερινά να κάνει δρόμο πολύ, για να ποτίζει ένα σπόρο σε έρημη γη. Και μετά από αρκετό πράγματι διάστημα, ήλθε και η καρποφορία. Και το διατράνωνε: «ελάτε να δείτε τον καρπό της υπομονής»!

Λοιπόν η υπομονή παρότι συνυπάρχει με την οδύνη, εμπερικλείει την ελπίδα. Σε κάνει να προσβλέπεις στη χαρά της καρποφορίας!  

https://pgdorbas.blogspot.com/2024/10/blog-post_1.html

Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2024

«Ὅταν θέλη ὁ Θεός…»


ΠΑΤΕΡΙΚΑΙ ΔΙΔΑΧΑΙ

«Ὅταν θέλη ὁ Θεός…»

  Ὁ Ἀπόστολος Τιμόθεος τονίζει: «εἰς τοῦτο γὰρ καὶ κοπιῶµεν καὶ ὀνειδιζόµεθα, ὅτι ἠλπίκαµεν ἐπὶ Θεῷ ζῶντι, ὅς ἐστι σωτὴρ πάντων ἀνθρώπων, µάλιστα πιστῶν» (Α΄ Τιμ. δ΄, 10). (Δηλ.: Διότι δὲ εἶναι ἀξιόπιστος ὁ λόγος οὗτος, δι’ αὐτὸ ἀκριβῶς καὶ ἡµεῖς κοπιάζοµεν καὶ περιπαιζόµεθα ὡς βλάκες δῆθεν καὶ ἀνόητοι, ἐπειδὴ ἔχοµεν στηρίξει τὰς ἐλπίδας µας εἰς τὸν ζῶντα Θεόν, ποὺ εἶναι σωτὴρ ὅλων τῶν ἀνθρώπων, τοὺς ὁποίους συντηρεῖ µὲ τὴν πρόνοιάν του, πρὸ παντὸς δὲ εἶναι σωτὴρ τῶν πιστῶν, τοὺς ὁποίους σώζει ἀπὸ τὸν αἰώνιον θάνατον).

  Ἡ ἐλπίδα στὸν Θεὸ εἶναι ἀπαραίτητη καὶ πρέπει νὰ εἶναι ἀπόλυτη.

  • Ὁ Μέγας Βασίλειος πατρικὰ μᾶς συμβουλεύει:

  «Νὰ ἐλπίζης στὴν ἀγαθότητα τοῦ Θεοῦ καὶ νὰ προσδοκᾶς τὴν ἐνίσχυσή Του, γνωρίζοντας ὅτι, ἄν ἐπιστρέψουμε σ’ Αὐτὸν καλὰ καὶ εἰλικρινά, ὄχι μόνο δὲν θὰ μᾶς ἀπορρίψη τελείως, ἀλλὰ θὰ μᾶς πῆ, ἐν ὅσῳ ἀκόμη ἐμεῖς προφέρουμε τὰ λόγια τῆς προσευχῆς, «ἰδού, εἶμαι παρών».

  • ΝΑ ΤΙ συμβουλεύει τοὺς μοναχοὺς ὁ μεγάλος τους διδάσκαλος, ὁ Ὅσιος Ἐφραὶμ ὁ Σύρος:

  «Ἀδελφέ, ἄν συμβῆ ν’ ἀρρωστήσης, μὴ γράφης ποτὲ στοὺς συγγενεῖς ἤ στοὺς γνωστοὺς καὶ φίλους σου νὰ σοῦ στείλουν φάρμακα ἢ τρόφιμα. Γιατί μαθαίνεις ἔτσι νὰ καταφεύγης στὴν ἀνθρώπινη προστασία, σὲ νεκρὴ μὲ ἄλλα λόγια βοήθεια. Στήριξε στὸν Θεὸ τὶς ἐλπίδες σου. Ὑπόμενε περιμένοντας τὸ ἔλεός Του νὰ σὲ κυβερνήση σὲ ὅλα. Ἐκεῖνος ποὺ ἐπέτρεψε, γιὰ ψυχική σου ὠφέλεια, νὰ ἀρρωστήσης, νὰ εἶσαι βέβαιος πὼς θὰ προνοήση γιὰ σένα. Δὲν θὰ ἐπιτρέψη ποτέ, τὸ λέει ἡ Γραφή, νὰ δοκιμάσης πιὸ μεγάλο πειρασμὸ ἀπὸ ὅσο ἔχεις δύναμη νὰ σηκώσης. Φρόντισε λοιπὸν ν’ ἀρέσης σ’ Αὐτὸν ποὺ μεριμνᾶ γιὰ σένα».

  • «Κάποτε ὑπῆρχε μιὰ πτωχὴ γυναίκα, ἡ ὁποία ὅλη τὴν ὥρα, ὅ,τι καλὸ καὶ νὰ τῆς συνέβαινε, κοίταζε τὸν οὐρανὸ καὶ ἔλεγε: «Δόξα τῷ Θεῷ!…». Καὶ αἰσθανόταν πολὺ εὐγνώμων γιὰ τὸ ὁ,τιδήποτε.

  Κάπου ἐκεῖ κοντά της ἔμενε ἕνας πλούσιος ἄνθρωπος. Κάθε φορὰ λοιπὸν περνοῦσε μπροστὰ ἀπὸ τὸ σπίτι τῆς γυναίκας τὴν ἄκουγε νὰ λέει: «Δόξα τῷ Θεῷ!… Εὐχαριστῶ, Κύριε!…».

Στὴν ἀρχὴ δὲν ἔδινε σημασία, ἀλλὰ κάποια στιγμή, αὐτὸ ἄρχισε νὰ τὸν ἐκνευρίζη. «Πῶς μπορεῖ αὐτὴ ἡ γυναίκα, τόσο πτωχή, νὰ εὐχαριστῆ συνέχεια τὸν Θεό;…», σκεπτόταν.

  Μιὰ μέρα λοιπόν, ἀφοῦ ξαναπέρασε μπροστὰ ἀπὸ τὸ σπίτι της καὶ τὴν ἄκουσε νὰ λέη πάλι «Δόξα τῷ Θεῷ», νευρίασε τόσο πολύ, ποὺ εἶπε στὸν ὑπηρέτη του: «Πήγαινε στὴν ἀγορὰ καὶ γέμισε δύο σακιὰ τρόφιμα. Πήγαινέ τα σ᾿ αὐτὴ τὴν γυναίκα καὶ ὅταν σὲ ρωτήση ποιὸς τὰ ἔφερε θὰ τῆς πῆς, ὅτι ὁ διάβολος τὰ ἔφερε».

Ἔτσι λοιπὸν καὶ ἔκανε ὁ ὑπηρέτης. Τὴν ἑπόμενη ἡμέρα πῆγε στὴν «ἀγορὰ» γέμισε δύο σακιὰ μὲ τρόφιμα, τόσο ποὺ ξεχείλιζαν, καὶ πῆγε στὴν γυναίκα.

Ὅταν ἔφτασε, τῆς κτύπησε τὴν πόρτα. «Ἄ, δόξα τῷ Θεῷ, εὐχαριστῶ Κύριε!…», εἶπε ἐκείνη μόλις βγῆκε ἔξω καὶ ἀντίκρυσε τὰ δύο σακιά.

«Δὲν θέλετε νὰ μάθετε ποιός σᾶς ἔστειλε τὰ τρόφιμα; …», τὴν ἐρώτησε ἀνυπόμονα ὁ ὑπηρέτης.

«Ὄχι παιδί μου, δὲν ἔχει σημασία. Ὅταν θέλη ὁ Θεός, τότε καὶ ὁ διάβολος Τὸν ὑπηρετεῖ…», καὶ παίρνοντας τὰ δύο σακιὰ μπῆκε μέσα εὐτυχισμένη…».

  • Στὸν κατεστραμμένο ἔμπορο, ποὺ ὅλοι ἐγκατέλειψαν, ὁ Ἅγιος Νικόλαος Βελιμίροβιτς ἔγραψε:

  «Γράφεις ὅτι καταστράφηκες. Οἱ φίλοι σὲ ἐγκατέλειψαν. Μόνο ἡ πίστη στὸν Θεὸ σὲ κρατᾶ, γιὰ νὰ μὴ τρελλαθῆς ἢ νὰ μὴ κάνης κακὸ στὸν ἑαυτό σου.

  Καταστράφηκε ἡ περιουσία σου, δὲν καταστράφηκες ἐσύ. Κατεστραμμένος ἔμπορος δὲν σημαίνει καὶ κατεστραμμένος ἄνθρωπος. Ὁ πλοῦτος δὲν γεννήθηκε μαζί σου· στὸ δρόμο τῆς ζωῆς τὸν ἀπέκτησες καὶ στὸ τέλος τῆς ζωῆς πρέπει νὰ ἀποκολληθῆς ἀπ’ αὐτόν.

  Ἀλλὰ ἐπειδὴ ὁ πλοῦτος ἀποκολλήθηκε ἀπὸ σένα πρὶν ἀπὸ τὸ τέλος τῆς ζωῆς σου, αὐτὸ σὲ πικραίνει. Ὅμως ἀκριβῶς αὐτὸ τοὺς πολλοὺς ἐξυπηρέτησε ὡς μέγιστη τύχη. Ἀφοῦ ξεκολλώντας ἀπὸ τὸν σάπιο πλοῦτο τοῦ χώματος, ἐκεῖνοι εἶχαν ἀκόμα ἀρκετὸ χρόνο νὰ πλουτίσουν τὶς ψυχές τους μὲ τὸ Θεό. Γιὰ ἐκείνους ὅμως ποὺ πετοῦν ἀπὸ πάνω τους τὸ σαμάρι τοῦ πλούτου ταυτόχρονα μὲ τὸ σαμάρι τοῦ σώματος, μπορεῖ νὰ εἶναι ἀργὰ γιὰ ὅλα καὶ ὅλα νὰ ἔχουν χαθῆ.

  Τίμια δούλεψα, γράφεις. Ὅμως στὴν τιμιότητα ἔχει ὑποσχεθῆ αἰώνιο βραβεῖο καὶ ὄχι ἐφήμερο. Ἀπὸ τὴν τίμια ἐργασία ὁ ἄνθρωπος μπορεῖ νὰ πλουτίση, μπορεῖ καὶ νὰ πτωχύνη.

 Τὸ ὅτι σὲ ἐγκατέλειψαν οἱ φίλοι στὴν ἀνάγκη καὶ τώρα ἢ ἀποστρέφουν τὴν κεφαλή τους ἀπὸ σένα ἢ σὲ κοροϊδεύουν ἀνοικτά, αὐτὸ σὲ πονᾶ ὄντως, ὅμως εἶναι μόνο μία νέα μαρτυρία τῆς παμπάλαιης ἀνθρώπινης ἐμπειρίας. Ὅταν σταύρωσαν τὸν Κύριο Χριστό, ποῦ ἦταν ἐκεῖνοι οἱ ὁποῖοι πρὶν ἀπὸ αὐτὸ ἤθελαν νὰ Τὸν κάνουν βασιλιὰ καὶ Τοῦ φώναζαν «Ὡσαννά»;

  Εἶναι καλὸ ποὺ κρατᾶς τὴν πίστη στὸν Θεό. Κι ἐκείνη θὰ κρατᾶ ἐσένα σ’ αὐτὲς τὶς δύσκολες μέρες, οἱ ὁποῖες θὰ περάσουν σὰν ὁμίχλη.

  Φοβᾶσαι νὰ μὴ τρελλαθῆς, γράφεις. Μὴ φοβᾶσαι, εἶναι ἐλάχιστοι ἐκεῖνοι ποὺ τρελλάθηκαν ἀπὸ τὴν πτώχεια, ἀλλὰ πάρα πολλοὶ ἐκεῖνοι ποὺ τρελλάθηκαν ἀπὸ τὸν πλοῦτο.

  Φοβᾶσαι νὰ μὴ κάνης κακὸ στὸν ἑαυτό σου, λές. Αὐτοκτονία σκέφτεσαι; Μὰ αὐτὸ εἶναι τὸ τέλειο συμπόσιο τῶν διαβόλων.

  Οἱ ἄπιστοι κατεβαίνουν μὲ τὸν Ἰούδα στὸ ποτάμι, γιὰ νὰ κρεμασθοῦν, ἐνῷ οἱ ψυχὲς μὲ ἡρωικὴ πίστη ἀνεβαίνουν στὸ Γολγοθᾶ, γιὰ νὰ πιοῦν τὸ ποτήρι τῆς πίκρας καὶ ν’ ἀναστηθοῦν.

  Ὁ Θεὸς ἄς σοῦ δίνη βοήθεια».

  Ἡ ἐλπίδα στὸν Θεὸ σώζει.

orthodoxostypos.gr

https://aktines.blogspot.com/2024/10/blog-post_57.html