Το Βουλγαρικό Πατριαρχείο, υπό την ηγεσία του Πατριάρχη Δανιήλ, είναι και θα παραμείνει ο μοναδικός εκπρόσωπος της παραδοσιακής ορθόδοξης πίστης της χώρας, σύμφωνα με το κοινοβούλιο της χώρας.
Το νομοθετικό σώμα ενέκρινε σχετικές τροποποιήσεις στον νόμο περί θρησκευτικών ομολογιών σε δεύτερη ανάγνωση στις 31 Ιανουαρίου. Το κείμενο υποστήριξαν 186 από τους 240 βουλευτές από όλες τις κοινοβουλευτικές ομάδες, αναφέρει το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων .
Το ζήτημα προέκυψε όταν το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο αποφάσισε τον Δεκέμβριο ότι η Βουλγαρική Ορθόδοξη Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία πρόκειται να καταχωρηθεί νόμιμα, γεγονός που προκάλεσε έντονη πολιτική και δημόσια αντίδραση. Η απόφαση του βουλγαρικού δικαστηρίου σχετιζόταν με απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του 2021 στην υπόθεση «Βουλγαρική Ορθόδοξη Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία και Άλλοι κατά Βουλγαρίας».
Μετά την απόφαση του Δεκεμβρίου, ο Πατρ. Δανιήλ και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου συναντήθηκαν με διάφορα θεσμικά όργανα που επιδιώκουν κρατική προστασία έναντι ενός πιθανού νέου σχίσματος και συμφωνήθηκε ότι το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την απαγόρευση σε οποιαδήποτε οργάνωση εκτός του Πατριαρχείου να χρησιμοποιεί τη λέξη «Ορθόδοξος» στη νομικά καταχωρημένη ονομασία του (Βουλευτές ενέκριναν μια σειρά σχετικών νομοσχεδίων σε πρώτη ανάγνωση στα μέσα Ιανουαρίου ).
Εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος αυτών των διατάξεων, τα καταχωρισμένα δόγματα και οι αιτούντες με εκκρεμείς διαδικασίες αρχικής εγγραφής πρέπει να αλλάξουν τα ονόματα και το καταστατικό τους σύμφωνα με τις τροποποιήσεις και να υποβάλουν τις αλλαγές για εγγραφή στο μητρώο θρησκευτικών δογμάτων με καθεστώς νομικής οντότητας στο δικαστήριο της πόλης της Σόφιας , ενέκριναν τελικά οι βουλευτές.
Οι καταχωρημένες ομολογίες που δεν εκπληρώνουν την παραπάνω υποχρέωση και δεν έχουν εκκρεμείς διαδικασίες καταγραφής αλλαγών θα περατωθούν. Περιγράφεται επίσης μια επακόλουθη διαδικασία εκκαθάρισης και δικαστικής διαγραφής από το μητρώο.
Ο Τόμα Μπίκοφ από τους Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας-Ένωση Δημοκρατικών Δυνάμεων σχολίασε ότι εκ πρώτης όψεως, το θέμα δεν απειλεί τη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία, καθώς σχεδόν κανείς δεν πιστεύει ότι η Παλαιοημερολογίτικη Εκκλησία αποτελεί απειλή για τα θεμέλια της Εκκλησίας. Ωστόσο, σημείωσε ότι το θέμα είναι σημαντικό και εγκυμονεί όχι μόνο πολιτική αλλά και κοινωνική ένταση γιατί «στις αρχές της δεκαετίας του ’90, η Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία γνώρισε ένα πολύ δύσκολο σχίσμα που ξεκίνησε με πολιτικά επιχειρήματα».
Ο Γιόρνταν Τσόνεφ (Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες-Νέα Αρχή) σχολίασε ότι δεν κανένα δόγμα δεν απειλεί την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία και την ενότητά της, πολύ λιγότερο δε η εκκλησία του Παλαιού Ημερολογίου. «Η πραγματική απειλή για την Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το δικαστήριο, και όχι ολόκληρο το δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο του Σόρος», είπε. Σημείωσε ότι δεν είναι αυτός που αποκαλεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «δικαστήριο του Σόρος»—πολλοί πολιτικοί, δικηγόροι και νομικοί εμπειρογνώμονες στην Ευρώπη το κάνουν, και οι συμμετέχοντες μας σε αυτό το δικαστήριο είναι καθαρά επηρεασμένοι από την Ανοιχτή Κοινωνία [του Σόρος].
Τόνισε ότι ορισμένοι πολύ σεβαστοί θεολόγοι από τη λεγόμενη αστική δεξιά επιτίθενται συνεχώς στην Ορθοδοξία με το επιχείρημα ότι είναι παράρτημα της Μόσχας. «Αλλά η Ορθοδοξία δεν είναι της Μόσχας, είναι απλώς Ορθοδοξία. Δεν μπορούν να επιτεθούν στη Βουλγαρική Ορθόδοξη Εκκλησία με αυτό το επιχείρημα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Κοινοβούλιο κλείνει την πόρτα σε τέτοιες επιθέσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου