Σάββατο 21 Οκτωβρίου 2023

Βαρθολομαίος είπε στους Καθολικούς για προϋπόθεση ενότητας με Καθολικούς

 Autor: Ελένα Κωνσταντίνοβα

Πατριάρχης Βαρθολομαίος και επισκόπων της Ρ/Καθ. Εκκλησίας. Φωτογραφία: orthodoxia.infoΠατριάρχης Βαρθολομαίος και επισκόπων της Ρ/Καθ. Εκκλησίας. Φωτογραφία: orthodoxia.info

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Φαναρίου, Ορθόδοξοι και Καθολικοί «έχουν επιτύχει εξαιρετική πρόοδο» προς την ενοποίηση.

Στις 18 Οκτωβρίου 2023, ο επικεφαλής του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίου, σε συνάντηση με τους Καθολικούς επισκόπους της Ισπανίας, μίλησε για την προϋπόθεση της ενότητας μεταξύ του Φαναρίου και της Ρ/Καθ. Εκκλησίας, αναφέρει η ιστοσελίδα orthodoxia.info.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, απευθυνόμενος στους επισκόπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας της Ισπανίας, είπε ότι «ο διμερής διάλογος μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών μας είναι φάρος ελπίδας και απόδειξη της δέσμευσής μας στη χριστιανική ενότητα, αμοιβαία κατανόηση και συμφιλίωση».

«Χάρη σε περισσότερα από πενήντα χρόνια διαλόγου, σημειώσαμε εξαιρετική πρόοδο, χτίζοντας γέφυρες προσέγγισης και όχι τείχη διχασμού, ξεπερνώντας αιώνες εκκλησιαστικούς διχασμούς και θεολογικές διαμάχες», είπε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος στους Καθολικούς επισκόπους.

Είπε επίσης ότι η τελική προϋπόθεση για την ενότητα μεταξύ Καθολικών και Φαναρίου είναι ανοιχτές καρδιές και μυαλά για τη γλώσσα του διαλόγου: «Διατηρώντας την ελπίδα και το θάρρος που έδειξαν ο Πάπας Παύλος ΣΤ´ και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας κατά την πρώτη τους συνάντηση στην Ιερουσαλήμ το 1964, πρέπει να ανοίξουμε την καρδιά και το μυαλό μας για τη γλώσσα του διαλόγου. Αυτή είναι η ύστατη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της ενότητας μεταξύ των Χριστιανών».

Ταυτόχρονα, λέει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος, «γίνεται φανερό ότι έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε για να καταθέσουμε μαρτυρία για τη Βασιλεία του Θεού».

https://spzh.news/gr/news/76583-varfolomej-rasskazal-katolikam-ob-uslovii-edinstva-mezhdu-fanarom-i-rkts?fbclid=IwAR2C5QSG0TQdoLwvWj7PR-aw_6HjlJtx6INKdoPN4H80umofw5lEFcRxJYg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου