Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2019

Η Παναγία «Πάντων των θλιβομένων η Χαρά»

Η Παναγία «Πάντων των θλιβομένων η Χαρά»



Το δεύτερο μισό του 17ου αιώνα δοξάστηκε η θεομητορική εικόνα με την επωνυμία «Πάντων των θλιβομένων η Χαρά».

Το πρώτο θαύμα της έγινε το 1688 στην άρρωστη Ευθυμία, αδελφή του πατριάρχου Μόσχας Ιωακείμ (1674-1690), η οποία κατοικούσε στην Ορντίνκα της Μόσχας.

Η Ευθυμία υπέφερε βασανιστικά από μια μεγάλη πληγή στο πλευρό, την αιτία της οποίας δεν μπόρεσε να διαγνώσει κανένας γιατρός. Με τον καιρό η πληγή έγινε τόσο βαθιά, που φαίνονταν πιά τα σωθικά της άρρωστης. Εκείνη άρχισε να ετοιμάζεται για τον θάνατο, αλλά συγχρόνως διατηρούσε άσβεστη την ελπίδα της στη θεία βοήθεια. Μια μέρα, αφού κοινώνησε, με μεγάλη πίστη άρχισε να επικαλείται την Υπεραγία Θεοτόκο:

-Άκουσέ με, πολυεύσπλαχνη Δέσποινα! Όλοι ευεργετούνται από την αγάπη σου και όλοι σε εγκωμιάζουν. Εγώ είμαι άξια πολλών τιμωριών για τις αμαρτίες μου, αλλά μη μ’ αφήσεις να χαθώ. Λυπήσου με και ελέησέ με !

Άκουσε τότε μια φωνή να της λέει:

-Ευθυμία, γιατί δεν καταφεύγεις στην  εικόνα μου για να θεραπευθείς;

-Ποιάν εικόνα;  Ρώτησε η άρρωστη, απορημένη και έκπληκτη από τη φωνή.

-Στον Ναό της Μεταμορφώσεως του Υιού μου, στην αριστερή πλευρά, βρίσκεται η εικόνα μου με την επωνυμία «Πάντων των θλιβομένων η Χαρά». Ειδοποίησε τον εφημέριο του ναού να έρθει στο σπίτι σου μ’ αυτή την εικόνα και να τελέσει μπροστά της Παράκληση και Αγιασμό. Όταν σε ραντίσει με αγιασμένο νερό, θα γίνεις καλά. Μην ξεχάσεις την ευεργεσία μου. Να τη διαλαλήσεις παντού για τη δόξα του αληθινού Θεού.

Η Ευθυμία, μόλις συνήλθε από την ταραχή που της προκάλεσε το αναπάντεχο άκουσμα της θεομητορικής φωνής, φώναξε τους συγγενείς της και τους παρακάλεσε να φέρουν τον ιερέα του Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος με την εικόνα της Παναγίας. Εκείνος δεν άργησε να έρθει. Τέλεσε πρώτα Παράκληση και μετά Αγιασμό. Και μόλις ράντισε την Ευθυμία με αγιασμένο νερό, εκείνη σηκώθηκε από το κρεβάτι με την πληγή επουλωμένη!

Το θαύμα που το ακολούθησαν και πολλά άλλα, έγινε στις 24 Οκτωβρίου του 1688. Από τότε η εικόνα εορτάζεται κάθε χρόνο αυτή την ημέρα.

Η εικόνα -σύμφωνα με μια εκδοχή παλαιό αντίγραφό της- βρίσκεται μέχρι σήμερα στον Ναό της Μεταμορφώσεως, ο οποίος κλείστηκε μετά την μπολσεβικική επανάσταση αλλά ανοίχθηκε πάλι το 1948.

ΠΗΓΗ: «Θαυματουργές εικόνες της Παναγίας στη Ρωσία»
Ι.Μ. Παρακλήτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου