Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2019

Είπε Γέρων: «Παλαιά υπήρχαν πολλοί ενάρετοι πατέρες…»

Από αριστερά +π. Θεοδώρητος, +π. Παντελεήμων, π. Ιωακείμ, π. Άνθιμος , +π. Αρτέμιος κάπου στην Καψάλα του Αγίου Όρους περίπου το 1978.


Είπε Γέρων: «Παλαιά υπήρχαν πολλοί ενάρετοι πατέρες, αγωνιστές με αυταπάρνηση και ξενητεία, αλλά τότε δεν τους πρόσεχε κανείς γιατί αυτό ήταν σύνηθες, δεν έκανε εντύπωση, δεν φαινόταν παράξενο. Ενώ, αν ζούσαν σήμερα και τους βλέπαμε, θα τους προσκυνούσαμε σαν Αγίους».
*
Η λάμπα πετρελαίου που σήμερα θεωρείται παραδοσιακή κάποτε  οι πατέρες την θεωρούσαν μοντερνισμό. Ο γέρων Ακάκιος όταν είχε πάει το 1967 στο Άγιο Όρος από το Μέγα Σπήλαιο, είχε συναντήσει απλό γεροντάκι που τους έλεγε να μην χρησιμοποιούν πετρέλαιο επειδή είναι το ζουμί των κολασμένων.  

Είπε Γέρων: «Οι παλαιοί Αγιορείτες ζούσαν φτωχικά. Η φτώχεια τους ήταν βιωματική, την προτιμούσαν, αν και μπορούσαν να βελτιώσουν την ζωή τους. Έσκαβαν με την τσάπα τον κήπο τους και έβαζαν μία σειρά κουκιά, μία σειρά φασόλια και περνούσαν. Ήταν πραγματικοί ασκητές. Όταν ήρθαν οι Ρώσσοι και έφεραν την πολυτέλεια, πολλοί πατέρες αντέδρασαν. Μέχρι τότε είχαν τα λυχνάρια τους και, όταν έδυε ο ήλιος, μαζεύονταν στα κελλιά τους και ησύχαζαν. Όταν λοιπόν ήρθαν οι Ρώσσοι, έφεραν τις λάμπες πετρελαίου και αυτά τα θεώρησαν κοσμικά πράγματα. Αυτά ήταν δαιμόνια κοσμικά για το Άγιον Όρος. Που να μας έβλεπαν σήμερα; Τώρα οι λάμπες πετρελαίου θεωρούνται παραδοσιακές και ασκητικές».

*

Είπε Γέρων: «Παλαιά, όταν έμπαινες στην Εκκλησία και έβλεπες τους πατέρες να στέκωνται όρθιοι στα στασίδια, σε έπιανε δέος. Υπήρχαν πραγματικοί μοναχοί τότε. Τώρα αγαπούμε την καλοπέραση».

*

Είπε Γέρων: «Παλαιά στα πανηγύρια, όταν μαζευόμασταν, μιλούσαν οι Γέροντες και εμείς οι νέοι τότε ακούγαμε. Τώρα, όταν μαζευώμαστε, οι νέοι λένε αστεία και οι γέροι γελάμε».

*

Είπε Γέρων: «Από τότε που ήρθα στο Άγιον Όρος πρίν από πενήντα χρόνια, η καλογερική στο Όρος έχει αλλάξει κατά 80%. Τώρα έχει εφαρμογή το “ο σώζων εαυτόν σωθήτω”. Ο Μέγας Αντώνιος είπε ότι θα μαίνεται ο Ανθρωποκτόνος στους εσχάτους χρόνους που βρισκόμαστε. Γι’ αυτό και οι σύγχρονοι Άγιοι χαριτώνονται πολύ,  όπως ο άγιος Νεκτάριος που κάνει τόσα θαύματα. Αν και δεν έκανε μεγάλες ασκήσεις ο Θεός τον χαρίτωσε».


Πηγή: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ» Ι.Η. «Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος». Μεταμόρφωση Χλκιδικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου