Όταν παίρνουμε σπόρους από πεπόνι, και κολοκυθάκια, υπάρχει ένας πολύ ωραίος και πρακτικός τρόπος για να ξεχωρίσουμε τους σπόρους που είναι ώριμοι από τους σπόρους που δεν έχουν ωριμάσει.
Αφού ξεπλύνουμε τους σπόρους από τις βλέννες και τα ξένα σώματα. Βάζουμε τους σπόρους μέσα σε ένα βάζο. Όλοι οι σπόροι ανεβαίνουν στην επιφάνεια του νερού. Μέσα σε λίγες ώρες θα δούμε κάποιοι από τους σπόρους να κατεβαίνουν στον πάτο του βάζου. Μέσα σε 24 ώρες θα δούμε σιγά, σιγά οι σπόροι που είναι ώριμοι να πέφτουν στον πάτο.
Μετά από 24 ώρες και αφού γίνει ο διαχωρισμός πετάμε τους κούφιους σπόρους και τους ώριμους τους απλώνουμε πάνω σε λαδόκολλα σε ίσκιο.
Θα χρειαστεί περίπου μια εβδομάδα για να στεγνώσουν οι σπόροι μας.
Μετά αποθηκεύουμε τους σπόρους σε γυάλινα βάζα, σε χώρο με χαμηλή υγρασία και θερμοκρασία.
Γράφουμε σε ένα χαρτί που το τοποθετούμε μέσα στο βάζο και ένα που μπορούμε να το κωλύσουμε στο βάζο τα χαρακτηριστικά του σπόρου που έχουμε π. χ. πεπόνι της θείας Μαρίας, νόστιμο, κίτρινο, 2020. Έτσι ώστε να μπορούμε να φέρουμε εύκολα στη μνήμη μας ποίος σπόρος είναι.
Μέσα στη διάρκεια του χρόνου ελέγχουμε τα βάζα με τους σπόρους για πιθανή μούχλα ή άλλη προσβολή των σπόρων.
Καλή επιτυχία
ΠΗΓΗ:https://peliti.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου