Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2020

Το μέτρο του μαργωνίου

 

"Το μοτόρι" το καϊκάκι που τα παλιότερα χρόνια μετέφερε τους πατέρες στο Άγιον Όρος. Διακρίνονται: +π. Αρτέμιος, +Δήμος Δημάκος και π. Ακάκιος. 

Κάποτε ο όσιος Θεόδωρος, ο υποτακτικός του Μ. Παχωμίου, μπήκε σε μια βάρκα για να περάση τον Νείλο. Στη βάρκα βρέθηκαν δύο άγνωστοί του σεβάσμιοι μοναχοί. Ο ένας άρχισε να τον εγκωμιάζη στον άλλο και να λέη:

-Μακάριος αυτός ο μοναχός!

Ο άλλος του απάντησε:

-Τι τον μακαρίζεις; Δεν έφθασε ακόμη στο μέτρο του μαργωνίου (κοφινιού που μετρούσαν τους καρπούς).

-Τι είναι αυτό το μέτρο;

-Να, ήταν ένας γεωργός πολύ σκληρός. Μαζί του σπάνιο ήταν να μπορέση να κάνη κανείς ολόκληρο χρόνο. Κάποιος ήρθε κοντά του και του λέει: «Θέλω να εργασθώ μαζί σου». «Καλά», απάντησε εκείνος. Και την ημέρα του ποτίσματος ο γεωργός του λέει: «Ας τραβήξουμε νερό τη ωύχτα για να ποτίσουμε το χωράφι κι όχι την ημέρα». Αποκρίνεται ο μισθωτός: «Σοφό είναι αυτό, για να μην πιή κανείς ούτε κτήνος ούτε άνθρωπος ούτε τίποτε άλλο από το αυλάκι μας». Και όταν επρόκειτο να οργώσουν, του λέει: «Το χωράφι μας έτσι θα το σπείρουμε: ένα αυλάκι σιτάρι, ένα κριθάρι, το άλλο φακές, το άλλο μπιζέλια και τα υπόλοιπα παρόμοια». Και είπε ο άλλος: «Η σύνεσις αυτή είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη, γιτί το χωράφι μας θα είναι ωραίο με την ποικιλία των λουλουδιών». Κι όταν το χόρτο που φύτρωσε από τα διαφορετικά φυτά, δεν είχε κάνει ακόμη σπόρο, του λέει ο γεωργός: «Πάμε να θερίσουμε». Απαντά ο μισθωτός: «Πάμε. Θα βγάλουμε μεγάλο κέρδος απ’ αυτό το χόρτο. Είναι χλωρό και καλό». Μετά το θέρισμα του λέει να φέρη το μαργώνιο: «Αφού μετρήσουμε το χόρτο, ας το μεταφέρουμε μέσα». Ο άλλος απαντά: «Αυτό είναι σοφώτερο από τα προηγούμενα, γιατί με τον τρόπο αυτό θα διατηρηθή το χόρτο». Αφού ο γεωργός τον δοκίμασε με τον τρόπο αυτό και είδε ότι ήταν υπάκουος σε όλα αδιακρίτως, του λέει: «Δεν θα είσαι πια μισθωτός μου, αλλά γιός και κληρονόμος». Λοιπόν,  αν και αυτός ο μοναχός φθάση σε τέτοια μέτρα αδιακρίτου υπακοής, τότε θα είναι μακάριος.

-Έχει κάποιο νόημα η παραβολή αυτή; Ρώτησε ο πρώτος.

-Ναι! Γεωργός είναι ο Θεός. Και φαίνεται σκληρός, γιατί παραγγέλει να βαστάμε σταυρό και να κόβουμε το θέλημά μας. Ο Μ. Παχώμιος, ο γέροντας του μοναχού αυτού, έδειξε υπακοή σε όλα και έγινε ευάρεστος στον Θεό. Αν και αυτός δείξη αδιάκριτη υπακοή, τότε θα ευαρεστήση στον Θεό.

Ο όσιος Θεόδωρος άκουγε κατάπληκτος τη συζήτησι των συνταξιδιωτ’ων του. Δυνάμωνε με τα λόγια τους ο ζήλος του για την αδιάκριτη υπακοή. Όταν όμως βγήκε από τη βάρκα, δεν τους είδε πλέον. Όπως τον διαβεβαίωσε αργότερα ο Μ. Παχώμιος, ήταν άγγελοι, σταλμένοι από τον Θεό για να τον ενισχύσουν και να τον παρηγορήσουν.

(Βίος αγίου Παχωμίου)

ΠΗΓΗ: «Χαρίσματα και χαρισματούχοι» τόμος β Ι.Μ. Παρακλήτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου