Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

«Εάν κάποτε αποδεχθήκατε την αποκάλυψη (του Ευαγγελίου), φυσικά είστε περισσότερο υπεύθυνοι από οποιοδήποτε άλλον….»

 


Θα ‘ρθει και καιρός που οι άνθρωποι δε θα ανέχονται τη σωστή διδασκαλία, αλλά θα συγκεντρώνουν γύρω τους πλήθος από δασκάλους, που θα ταιριάζουν με τις επιθυμίες τους, για να ακούν αυτά που τους αρέσουν. Θα κλείνουν τα αυτιά τους στην αλήθεια και θα στρέφονται στους μύθους.

(Β’προς Τιμόθεον 4/3-4)

Διότι θα εμφανιστούν ψευδομεσίες και ψευδοπροφήτες, που θα κάνουν μεγάλα και φοβερά θαύματα, για να παραπλανήσουν, εάν είναι δυνατόν, ακόμη και αυτούς που επέλεξε ο Θεός.

(Ματθ. 24/24)

Στα τελευταία χρόνια, όταν ο π. Σεραφείμ ερωτάτο σχετικώς με την ορθόδοξη στάση απέναντι στις μη χριστιανικές θρησκείες, απαντούσε ότι κάθε πρόσωπο είναι υπεύθυνο για ότι του δόθηκε: «Εάν κάποτε αποδεχθήκατε την αποκάλυψη (του Ευαγγελίου), φυσικά είστε περισσότερο υπεύθυνοι από οποιοδήποτε άλλον. Ένα πρόσωπο που δέχεται την αποκάλυψη του Θεού που ενσαρκώθηκε και έπειτα δεν ζει σύμφωνα με αυτήν, είναι πολύ χειρότερο από οποιονδήποτε ειδωλολάτρη ιερέα ή τους ομοίους».

Και όμως, όπως ο π. Σεραφείμ έγραψε στο βιβλίο του, «για τον Χριστιανό που του έχει δοθεί η αποκάλυψη του Θεού, οποιοσδήποτε «διάλογος» δεν είναι δυνατός με εκείνους που βρίσκονταν έξω από την Πίστη. Μην κάνετε αταίριαστους δεσμούς με απίστους. Ποια σχέση μπορεί να έχει η δικαιοσύνη με την ανομία; Ή τι κοινό υπάρχει ανάμεσα στο φως και στο σκοτάδι; Ή τι έχει να μοιράσει ο πιστός με τον άπιστο; (Β’ προς Κορινθ. 6/14-16). Η χριστιανική κλήση μάλλον θα φέρει το φως του ορθοδόξου χριστιανισμού σε αυτούς, όπως έκανε ο Απόστολος Πέτρος με τη θεοσεβή οικογένεια του Κορνήλιου του Εκατόνταρχου (Πραξ. 10/ 38-48), προκειμένου να διαφωτιστεί το σκοτάδι τους και να ενωθούν με το εκλεκτό ποίμνιο της Εκκλησίας».

ΠΗΓΗ: Η ζωή και τα έργα του π. Σεραφείμ Ρόουζ τόμος Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου