Τετάρτη 1 Ιουλίου 2020

π. Θεόδωρος Ζήσης – Η απεικόνιση της Αγίας Τριάδος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]


Η παραδοσιακή ορθόδοξη εικόνα της Αγίας Τριάδος, είναι η Φιλοξενία του Αβραάμ, στην οποία δεν πρέπει να αποφεύγεται η απεικόνιση του Αβραάμ και της Σάρας…
Επιμέλεια σύνταξης: katanixi.gr
Κάνε ἐγγραφή στό νέο κανάλι τῆς Κατάνυξης τοῦ Youtube πατώντας ἐδῶ: https://bit.ly/2WldGra
Αναδημοσιεύουμε από το τεράστιο υλικό του παλαιού και ανενεργού πλέον, Ιστολογίου μας Κατάνυξις (https://www.katanixis.gr/), που αποτελεί ανυπολόγιστο πλούτο παρακαταθήκης και ενημέρωσης.

π. Θεόδωρος Ζήσης – Η απεικόνιση της Αγίας Τριάδος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
(Η περίληψη είναι κόπος και σπουδή μιας πνευματικής μου κόρης. Η επεξεργασία του Βίντεο είναι κόπος και σπουδή των τεχνικών του Ιστολογίου “Κατάνυξις” (ενίοτε και άλλων). Να ’χουν όλοι τους την ευχή μου!) π. Νικόλαος Μανώλης
Στο βίντεο που ακολουθεί, ο π. Θεόδωρος μας ομιλεί για την γνωστή, όχι ορθόδοξη απεικόνιση της Αγίας Τριάδος, για το πως διαδόθηκε η εικόνα στα σπίτια μας, σε εκκλησιές ακόμα και στο Άγιον Όρος και μας επισημαίνει τα τρωτά αυτής.
Ο λόγος για τον οποίο κάνει αυτή την αναφορά, είναι ότι εξακολουθεί να χρησιμοποιείται ακόμα η αντιπαραδοσιακή αυτή εικόνα της Αγίας Τριάδος, και σε λιτανείες όπου προΐστανται Αρχιερείς.
Στην εν λόγω εικόνα παρουσιάζεται ο Πατήρ ηλικιωμένος, δεξιά του ο Υιός, νέος στην ηλικία και μεταξύ αυτών το Άγιο Πνεύμα ως περιστερά. Ακούμε εδώ τι λέει η παράδοση της Εκκλησίας μας, τα επιχειρήματα και τις παρεκκλίσεις.
Αποδεικνύεται ιστορικά ότι η παράσταση αυτή είναι άγνωστη στην ορθόδοξη Ανατολή, μέχρι της εποχής του σχίσματος. Άρχισε να διαδίδεται μετά το σχίσμα και μάλιστα σε λατινοκρατούμενες περιοχές (Επτάνησα κλπ.), όπου επιδίωξη ήταν να παρουσιαστεί το Filioque (Φιλιόκβε).
Η παραδοσιακή ορθόδοξη εικόνα της Αγίας Τριάδος, είναι η Φιλοξενία του Αβραάμ, στην οποία δεν πρέπει να αποφεύγεται η απεικόνιση του Αβραάμ και της Σάρας.
Επιπλέον μας μεταφέρει αποδείξεις και συμπεράσματα από ερευνητικές εργασίες για την απεικόνιση της Αγίας Τριάδος, όπως  την σπουδαία μελέτη που δημοσίευσε παλαιότερα ο π. Σεραφείμ (ως Νικόλαος Ζήσης).
Αναφέρεται τέλος, σε αποφάσεις Συνόδων που απαγορεύουν αυτή την αιρετική απεικόνιση.
π. Θεόδωρος Ζήσης – Η απεικόνιση της Αγίας Τριάδος [ΠΕΡΙΛΗΨΗ & ΒΙΝΤΕΟ-2015]

π. Θεόδωρος Ζήσης Ομ. καθηγητής Α.Π.Θ –  Ι.N. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης –   Κυριακή 8 Ιουνίου 2015  (16/6/2015)
ΠΗΓΗ: https://katanixi.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου