Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020

+ Γέροντας Μακάριος Ρουμάνος

+ ο Γέροντας Μακάριος

Ο γέροντας Μακάριος ήταν Ρουμάνος στην καταγωγή.

Ο θεοφιλέστατος Μεθώνης κ. Αμβρόσιος, όταν ήταν ακόμη λαϊκός και περιόδευε στο Άγιον Όρος, είχε γνωρίσει και τον γέροντα Μακάριο. Έτσι μας πληροφόρησε ότι ο γέροντας Μακάριος μαζί με άλλους δύο συνασκητές του έφυγαν επί κουμμουνιστικού καθεστώτος από την Ρουμανία με τα πόδια.

+ ο Γέροντας Μακάριος

Ο γέρων Μακάριος ήρθε στο Άγιον Όρος ενώ οι άλλοι δύο  (το όνομα του ενός ήταν Ιωαννίκιος του άλλου δυστυχώς δεν συγκράτησα το όνομα) συνέχισαν και πήγαν στους Αγίους Τόπους όπου έμειναν στην υπακοή κοντά στον Άγιο Ιωάννη τον Χοζεβίτη ο οποίος κατά την εκταφή του βρέθηκε άφθορος.

Ο γέρων Μακάριος ασκήτευε σε ένα ξεροκάλυβο, το οποίο δεν είχε εκκλησία, στην περιοχή της Καψάλας όπου λέγετε Δριμόνι του Θεωνά,  όπου είχε ασκητέψει κάποτε και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης.

Ο Γέροντας Μακάριος στην πόρτα του κελιού του συνομιλώντας με τον γέροντα Ακάκιο.
 


Από αριστερά + π. Αρτέμιος, ένας αδελφός, π. Σάββας, γέροντας Μακάριος.

Όταν το κράτος έδωσε δικαίωμα στους μοναχούς να πληρώνουν εισφορές στον Ο.Γ.Α. για να πάρουν σύνταξη και σε αυτούς που ήταν ηλικιωμένοι να πάρουν σύνταξη, είπαν κάποιοι μοναχοί και στον γέροντα Μακάριο να πάει να φτιάξει τα χαρτιά του για να πάρει κι αυτός. Εκείνος όμως αρνήθηκε λέγοντας πως «εγώ ήρθα στο Περιβόλι της Παναγίας για να με προστατεύει εκείνη». Θαύμασαν οι πατέρες την πίστη του!

 

Μετά από κάποια ακολουθία ή θεία λειτουργία, κάπου στο τέλος της δεκαετίας του 1970. Από αριστερά: +π. Αρτέμιος, άγνωστος, άγνωστος, πάπα- Ιωακείμ, π. Ακάκιος, + π.Μακάριος, καθιστός π. Αντρέας.

Ο γέροντας Αλύπιος μας διηγήθηκε ότι κάποτε, κάποιος επισκέπτης έδωσε  χρήματα στον γερό Μακάριο για να προσεύχεται  για αυτόν. Το βράδυ λοιπόν που ξάπλωσε να κοιμηθεί, βλέπει κάποιον στον ύπνο του να τον σκουντάει και να του λέει: Σήκω και πήγαινε να καθαρίσεις το χέρσο κόμματι δίπλα στο περιβόλι σου για να το καλλιεργήσεις. Ξύπνησε ο γερό Μακάριος και μετά από λίγο ξανακοιμήθηκε και βλέπει το ίδιο όνειρο. Δηλαδή κάποιον να τον σκουντάει και να του λέει να πάει να καθαρίσει το χέρσο κομμάτι γής, δίπλα από το περιβόλι του για να το καλλιεργήσει. Ξύπνησε πάλι ο γερό Μακάριος και σκέφτηκε: «Μα εγώ ένας άνθρωπος ίσα- ίσα  τα καταφέρνω με το περιβόλι που έχω; Αναρωτήθηκε». Και τότε εννόησε πως η ελεημοσύνη που δέχθηκε είναι πολύ σοβαρό πράγμα και πρέπει να κοπιάσει ανάλογα και για τον ελαιούντα.  Το πρωΐ λοιπόν πήγε και βρήκε αυτόν που του είχε δώσει τα χρήματα και του τα επέστρεψε πίσω, λέγοντάς του να τα δώσει σε κάποιον άλλο ασκητή διότι εγώ δεν μπορώ να σηκώσω τέτοια ευθύνη.

 

+ γέρων Μακάριος με τον π. Σάββα.

Ο γέροντας Ακάκιος (από το αρχείο του οποίου είναι και οι φωτογραφίες) μας διηγήθηκε ότι όταν ήταν κι εκείνος με τον μακαρίτη π. Αρτέμιο ακόμα στην Καψάλα του Αγίου Όρους, τους ζήτησε ο γέροντας Μακάριος να πάνε να τον βοηθήσουν να μαζέψει τις ελιές που είχε στο κελί του. Οι πατέρες δέχτηκαν και πήγαν. Το μάζεμα των ελιών ήταν πολύ δύσκολη και επίπονη εργασία. Μέχρι πρίν λίγα χρόνια μάζευαν τις ελιές μία μία από κάτω γονατιστοί όλοι την ημέρα. Δεν είχαν ούτε λιοπάνες, ούτε χτένια. Όταν τελειώσανε το μάζεμα βγάλανε και το λάδι, ο γερό-Μακάριος τους έδωσε το μερίδιό τους και οι πατέρες πήγαν στο κελί τους. Την άλλη μέρα πρωΐ- πρωΐ βλέπουν το γερο- Μακάριο με ένα δοχείο λάδι στα χέρια  να έρχεται στο κελί τους. Μόλις έφτασε κατάκοπος τους το έδωσε και τους λέει: «Πατέρες δεν έχω κλείσει μάτι όλο το βράδυ!  άθελά μου σας αδίκησα. Πάρτε κι αυτό το δοχείο λάδι διότι έκανα λάθος στον υπολογισμό».

Αυτά τα λίγα για τον γέροντα Μακάριο που πρόσεχε πολύ την συνείδησή του. Την ευχή του να έχουμε!

 

+ Γέροντας Μακάριος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου