Πέμπτη 2 Ιανουαρίου 2020

Η Αγγλική έκδοση της Ρομφαίας έλαβε επιχορήγηση 100 χιλιάδες δολαρίων από το Υπ. Εξ. Αμερικής.



Κερατσίνι Αττικής, 17 Δεκεμβρίου 2019

Το μέσο ενημέρωσης Orthodox Times ξεκίνησε στα τέλη Δεκεμβρίου του περασμένου έτους ως αγγλική έκδοση της ευρέως γνωστής Ελληνικής Ορθόδοξης ιστοσελίδας Ρομφαία, και η επίσημη έναρξή του έγινε τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους με την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Τον Φεβρουάριο η ιστοσελίδα ανέφερε ότι ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρυ Πάιατ συναντήθηκε με την συντακτική ομάδα και κατόπιν έγραψε στο twitter: «Χάρηκα την συνάντηση με την ομάδα του RomfeaNews. Είμαστε ενθουσιασμένοι [το] @Υπουργείο Εξωτερικών στήριξε το ξεκίνημα αυτής της πολύ σημαντικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ελευθερίας του Τύπου, την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και την ανάδειξη των αξιών που μοιραζόμαστε με την Ορθοδοξία και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.» 


Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της αμερικανικής κυβέρνησης USASPENDING.gov, η υποστήριξη αυτή ήρθε με την μορφή επιχορήγησης 100.000 δολαρίων.
Η επιχορήγηση κάλυψε την περίοδο μεταξύ 1ης Οκτωβρίου 2018 έως 31ης Οκτωβρίου 2019 και δόθηκε «ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΔΙΔΟΥΝ ΨΕΥΔΕΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ (FAKE NEWS) ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΟΡΘΟΔΟΞΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΣΩΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΠΥΛΗΣ ROMFEA.GR».



Η ιστοσελίδα Orthodox Times ήταν αρχικά γνωστή ως Romfea News, όπως φάνηκε και στο σχόλιο του Πρέβη Πάιατ στο twitter.
Τα κεφάλαια χορηγήθηκαν από το Υπουργείο Εξωτερικών στην Ιδιωτική Εταιρεία ‘Παγκόσμιο Δίκτυο Ορθόδοξων Μέσων Ενημέρωσης’. Σύμφωνα με την σελίδα «Σχετικά με εμάς» των Orthodox Times, «Η Πύλη ανήκει στο Παγκόσμιο Δίκτυο Ορθόδοξων Μέσων Ενημέρωσης
Ο υπεύθυνος διοικητικός φορέας για την επιχορήγηση είναι το Γραφείο Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών και εμπίπτει στην κατηγορία «19.878: EUR-OTHER», «του οποίου πρωταρχικός στόχος είναι η προώθηση δημοκρατικών αλλαγών και η μετάβαση στην ελεύθερη αγορά στις πρώην κομμουνιστικές χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Ευρασίας, διευκολύνοντάς τες να ξεπεράσουν το παρελθόν τους και να γίνουν αξιόπιστα και παραγωγικά μέλη της Ευρωατλαντικής κοινότητας των Δυτικών δημοκρατιών».
Το Υπουργείο Εξωτερικών των Η.Π.Α. έχει επίσης εκφράσει ανοιχτά την υποστήριξή του για την δημιουργία της «Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας» από τον Βαρθολομαίο, και ο «Μητροπολίτης» Επιφάνιος Ντουμένκο ευχαρίστησε προσωπικά τον Υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο για την στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στην δημιουργία της OCU.
Παρόλο που η περίοδος της επιχορήγησης έληξε στις 31 Οκτωβρίου του 2019, η Ιδιωτική Εταιρεία ‘Παγκόσμιο Δίκτυο Ορθόδοξων Μέσων Ενημέρωσης’ καταγράφεται επίσης στην κυβερνητική ιστοσελίδα «System for Award Management». Η εταιρεία είναι εγγεγραμμένη από τις 14/6/2019 έως τις 12/6/2020 και ως σκοπός της καταχώρησης αναφέρεται «Μόνο Ομοσπονδιακή Χρηματική Υποστήριξη».
Το OrthoChristian πληροφορήθηκε πρόσφατα από τον συντάκτη του Orthodox Times ότι ο ιστότοπος αυτός δεν έχει πλέον σχέση με την Ρομφαία.
Ο πρέσβης Pyatt είναι γνωστός υποκινητής του αντιρωσισμού. Έχοντας υπηρετήσει στο παρελθόν ως Πρέσβης στην Ουκρανία συνέβαλε ουσιαστικά στην οργάνωση της εξέγερσης Μαϊντάν το 2014. Ως Πρέσβης στην Ελλάδα συνέχισε με αντίστοιχες δραστηριότητες, ερχόμενος σε επαφή με σημαίνουσες προσωπικότητες στον Ελληνικό Ορθόδοξο κόσμο, μεταξύ των οποίων τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Μητροπολίτη Ιερόθεο (Βλάχο), τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ στο Άγιον Όρος και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
Έχει χαρακτηριστεί ως «πρόσωπο Ρωσικού μίσους» και έχει κατηγορήσει ανοιχτά την Εκκλησία της Ρωσίας ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τον ρόλο του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως.

Μετάφραση Φαίη



ΝΑ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΟΝ κ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗ. ΚΑΝΕΙ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ ΑΝΤΙΡΩΣΙΚΟ ΑΓΩΝΑ.

ΠΗΓΗ:https://amethystosbooks.blogspot.com/2020/01/100_2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου