Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2020

«Το Βατικανό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπό του, αλλά το δηλητήριο διεισδύει και στην Ορθοδοξία»

 

Ο επίτιμος καθηγητής των Θεολογικών Σχολών Μόσχας, Αλέξιος Όσιπωφ, σχολίασε τη περιβόητη δήλωση του επικεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας πάπα Φραγκίσκου σχετικά με τις ομοφυλοφιλικές ενώσεις.

Προκαλεί ανησυχία όχι τόσο το γεγονός ότι το Βατικανό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπό του, όσο το γεγονός μήπως «η καθ᾽ημάς Ορθοδοξία βρεθεί κάτω από την απόλυτη επιρροή όλων αυτών των φαινομένων», ανέφερε σχετικά ο ομότιμος καθηγητής της Θεολογικής Ακαδημίας Μόσχας, Δρ Θεολογίας Αλέξιος Όσιπωφ σε ζωντανή συνέντευξή του στον Ορθόδοξο τηλεοπτικό σταθμό «Ράντονεζ».

Επεσήμανε ότι η περιβόητη παρέμβαση του πάπα Φραγκίσκου υπέρ των ομοφυλοφιλικών ενώσεων δεν είναι η πρώτη του δήλωση επί του θέματος, «αλλά η τελευταία, προφανώς, διακρίνεται για ιδιόμορφη νοοτροπία, χάρη στην οποία κάποτε ίσως και εξελέγη».

«Μιλώντας εξ απόψεως της Θείας Πρόνοιας, η οποία ενεργεί στον κόσμο, επήλθε τελικά ο καιρός, ώστε όλοι όσοι δεν έχουν καταλάβει τι είναι το Βατικανό και τι είναι ο Καθολικισμός, να πουν τα πράγματα με το ονόμά τους», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε: «Αποκαλύφθηκε το πνεύμα με το οποίο κινείται το Βατικανό <...> Εκείνο, το οποίο δήλωσε ο Φραγκίσκος εις επήκοον πάντων, δεν είναι τελικά άλλο από την ανοικτή δήλωση του τι είναι το Βατικανό και τι είναι η Ρωμαιοκαθολική θρησκεία».

Σύμφωνα με τον Όσιπωφ, ο Πάπας αμφισβητεί τις πλέον θεμελιώδεις διατάξεις της χριστιανικής διδασκαλίας, και κατά τη γνώμη του ομιλητή, «σύντομα το Βατικανό δεν θα ομιλεί γι' αυτά, όπως ακριβώς ο Πάπας τώρα, αλλά γενικά θα τα αποδεχθεί ως μια από τις αρχές της πίστεώς του».

Παράλληλα, ο ίδιος ο θεολόγος δεν ανησυχεί τόσο για το Βατικανό, όσο για τον κίνδυνο για την Ορθοδοξία, στην οποία «διεισδύει ήδη το δηλητήριο».

Επ᾽ αυτού υπενθύμισε ότι ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος «τελευταία πηγαινοέρχεται στη Ρώμη και συναντάται συνεχώς με Ιεράρχες της Ρώμης. Με αυτά, κατά τρόπο προφανή, δείχνει το πνεύμα του: «Βλέπετε, ποιον κίνδυνο αντιμετωπίζουμε εμείς και η Ορθοδοξία! Άλλωστε και η Κωνσταντινούπολη, η Εκκλησία που έχει τα πρωτεία, τι κάνει; δεν είναι τυχαίο, μάλιστα, ότι τελευταία η Κωνσταντινούπολη όχι μόνον διατηρεί μια τέτοια θέση, αλλά ουσιαστικά ασπάσθηκε το σχίσμα: να, τι σημαίνει η κοινωνία με το πνεύμα του κόσμου, με το πνεύμα του Ρωμαιοκαθολικισμού!»

«Ανησυχώ όχι μόνον επειδή το Βατικανό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπό του, αλλά πολύ περισσότερο ανησυχώ μήπως η Ορθοδοξία μας βρεθεί κάτω από την απόλυτη επιρροή όλων αυτών των φαινομένων. Δεν πρέπει να λησμονούμε τα λόγια το Αγίου Φιλαρέτου Μόσχας: «Ουδεμία Τοπική Εκκλησία είναι προστατευμένη με ασφάλεια από τις αποκλίσεις και τις πτώσεις». Και ένα λαμπρό παράδειγμα είναι η Εκκλησία της Ρώμης. Ώστε, δεν με ανησυχεί ο Φραγκίσκος ο ίδιος, αλλά πολύ περισσότερο η καθ᾽ημάς Ορθοδοξία. Διότι και στους κόλπους μας παρατηρούμε παραδείγματα αποδοχής εκείνων, τα οποία είχε απαγορεύσει ο Ίδιος ο Θεός», υπογράμμισε ο Αλέξιος Όσιπωφ.

Σημειωτέον, ότι στις 21 Οκτωβρίου στη Ρώμη υπήρξε προβολή του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Φραγκίσκος», σε ένα σημείο του οποίου ο ενεργών επικεφαλής του Βατικανού πρότεινε τη νομιμοποίηση των ομοφυλοφιλικών ενώσεων. Αργότερα, ειπώθηκε ότι η συγκεκριμένη φράση του Πάπα μεταφράσθηκε εσφαλμένα στο ντοκιμαντέρ, προκειμένου να επηρεασθεί η κοινή γνώμη της πτέρυγας των συντηρητικών στις ΗΠΑ πριν τις εκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου