Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

+π. Χαράλαμπος Κουρλιούρος

 


Επί τη μνήμη του Αγ. Ιερομ. Χαραλάμπους ας θυμηθούμε έναν αφανή συνάμα και ηρωικό λευίτη της Εκκλησίας μας, τον μακαριστό π. Χαράλαμπο Κουρλιούρο.


Ο π. Χαράλαμπος, υπήρξε έγγαμος κληρικός, με καταγωγή από τα Καλύβια Φενεού Κορινθίας. Μαζί με την καλή και ευσεβή πρεσβυτέρα του Αγγελική απέκτησαν 6 παιδιά. Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου χειροτονήθηκε ιερεύς και δραστηριοποιήθηκε στα μέρη της Αχαΐας.

Στα χρόνια του διωγμού των Γνησίων Ορθοδόξων στάθηκε "στύλος ακλόνητος" όπως ο συνονόματος Άγιός του και λειτουργούσε υπό άκρα μυστικότητα εξυπηρετώντας μυστηριακά δεκάδες πιστών. Υπήρξε κτήτωρ του Ι. Ν. Αγ. Τριάδος στη Κάτω Αχαΐα.

Τον συνέλαβαν πολλές φορές, τον αποσχημάτισαν και τον διαπόμπευσαν στο μέσον της πλατείας της Κάτω Αχαγιάς. Εκείνος με καμάρι ύψωνε τα σιδηροδέσμια χέρια του λέγοντας: "Καμαρώστε την πολιτεία και την εκκλησία". Ακόμα και στην Μακρόνησο τον εξόρισαν μαζί με πολιτικούς εξορίστους.

Ένα θαυμαστό γεγονός: ενώ είχε περάσει μία νύχτα μαρτυρίων και βιαιοτήτων στα κρατητήρια Πατρών, το πρωί χωρίς ράσα και γένια τον άφησαν ελεύθερο φορώντας μια φανέλα και ένα παλιοπαντέλονο μέσα στο κρύο. Κατευθυνόμενος προς το σπίτι της αδελφής του για να βρει καταφυγή, περπατούσε άγνωστος μεταξύ αγνώστων. Κάποια παιδιά έπαιζαν ανέμελα στο δρόμο ενώ οι μανάδες τους στέκονταν παράμερα και τα πρόσεχαν. Όταν τον αντίκρισαν να διασχίζει το δρόμο έτρεξαν κοντά του να λάβουν την ευχή του. Εκείνος τα σταύρωσε και εκείνα "ανισπάσθηκαν" το χέρι του. Οι μανάδες τους σηκώθηκαν να τα απομακρύνουν από αυτόν τον άγνωστο και να τα μαλώσουν που τον πλησίασαν. Εκείνα με απορία τους είπαν: "μα δεν είδατε τον παπούλη; πήγαμε να πάρουμε την ευχή του". Μεγάλα τα της πίστεως κατορθώματα!!

Αιωνία του η μνήμη και ας πρεσβεύει υπέρ ημών. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου