Τετάρτη 14 Αυγούστου 2024

Ενορίες UOC που δεν θα ενταχθούν στην Εξαρχία του Φαναρίου θα εκκαθαριστούν


 

σ.σ. Οι διώκτες της Εκκλησίας πολεμοκάπηλοι αμερικάνοι σε μία τελευταία απέλπιδα προσπάθεια να ελέγξουν την κανονική Ουκρανική Ορθόδοξη Εκκλησία (να μην «πέσει» στα χέρια των «κακών Ρώσων») ετοιμάζονται να την καταργήσουν ολοσχερώς και μετά να την εντάξουν στον δήμιό Της πατριάρχη Βαρθολομαίο. Πιθανώς να την μεταφέρουν σταδιακά στους αχειροτόνητους αλλά ίσως και αυτό να μην γίνει διότι ο Ορθόδοξος Ουκρανικός λαός δεν τσίμπησε και τους γύρισε την πλάτη. Και όπως πριν μας έλεγαν, έτσι και τώρα, όλα τα κάνουν για τους «γνωστούς» λόγους: για την «ενότητα», την «ειρήνη», και πάνω απ’ όλα για την «ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης» των Ουκρανών!!

Ο Αμερικανός δικηγόρος δημοσίευσε την ουσία των εγγράφων σχετικά με την UOC, τα οποία ετοιμάστηκαν στο Γραφείο του Ουκρανού Προέδρου.

Ο επικεφαλής της διεθνούς εταιρείας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Amsterdam & Partners LLP, Ρόμπερτ Άμστερνταμ, έγραψε επείγουσα επιστολή στον Πρόεδρο της Ουκρανίας Βλαντίμιρ Ζελένσκι σχετικά με την εκστρατεία κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και τα σχέδια απαγόρευσης της UOC στις 20 Αυγούστου και στη συνέχεια την ένταξή της στην OCU μέσω του Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, αναφέρει ουκρανικό γραφείο ειδήσεων το Strana.

Ο Άμστερνταμ αναλύει ένα Σημείωμα που συντάχθηκε, όπως υποθέτει, από το Γραφείο Ουκρανού Προέδρου, το οποίο καθορίζει μια στρατηγική πορεία που περιλαμβάνει την εκκαθάριση της UOC ως ανεξάρτητης οντότητας και την πιθανή ενοποίησή της με την OCU υπό τον κανονικό και διοικητικό έλεγχο του Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

«Για την υλοποίηση αυτής της μετάβασης, το Στρατηγικό Σημείωμα Πορείας ορίζει σχέδια για τη μεταφορά των ενοριών της UOC υπό το «προσωρινό ωμοφόριο του Οικουμενικού Πατριαρχείου«, που στην πραγματικότητα σημαίνει τη δημιουργία νέας εξαρχίας στην Ουκρανία. Φαίνεται ότι πρόκειται για ένα προσωρινό μέτρο, το οποίο το Σημείωμα περιγράφει ως «κανονική εναλλακτική λύση με τη μεσολάβηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την επακόλουθη υπαγωγή αυτών [δηλαδή των ενοριών] στην OCU με τη βοήθεια των εξαρχείων του Οικουμενικού Πατριαρχείυ». Οι προκλήσεις που περιέχει το ορθόδοξο κανονικό δίκαιο στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου δεν λαμβάνονται υπόψη. Επίσης, το έγγραφο δεν απευθύνεται στην ευρεία αντιπολίτευση που θα δεχτεί αυτό το σχέδιο από την πλευρά της UOC και της παγκόσμιας Ορθοδοξίας», γράφει ο δικηγόρος.

Σύμφωνα με το σχέδιο που καθορίζεται στο εν λόγο Σημείωμα, οι ενορίες της Ουκρανικής Ορθοδόξου Εκκλησίας του Μακ. Μητροπολίτη κ. Ονούφριου που δεν επιθυμούν να μεταφερθούν στη δομή του Επιφάνιου, υπόκεινται σε εκκαθάριση ως νομικό πρόσωπο και ως θρησκευτική οργάνωση. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι μετά από αυτό «θα συναφθεί συμφωνία με την υπόλοιπη ηγεσία που θα προβλέπει τη στέρηση των παροχών της εν λόγω θρησκευτικής οργάνωσης ή την ακύρωση της κρατικής εγγραφής της σε περίπτωση ανοιχτών ή συγκεκαλυμμένων πολιτικών και άλλων δραστηριοτήτων προς την ζημία της εθνικής ασφάλειας και σε αντίθεση στα εθνικά συμφέροντα της Ουκρανίας. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν θα θεωρηθεί ως αποδεκτός περιορισμός της ελευθερίας της θρησκείας ή των πεποιθήσεων σύμφωνα με την ΕΣΑΔ (Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων)», κατέγραψε τον «οδικό χάρτη» εκκαθάρισης της UOC ο δικηγόρος κ. Άμστερνταμ.

Όπως ανέφερε η ΕΟΔ, ο υπερασπιστής της UOC έγραψε επιστολή στον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι σχετικά με τη δημιουργία της Εξαρχίας του Φαναρίου Phanar στην Ουκρανία και τον προειδοποίησε για αυτό το βήμα.

Ένωση Ορθόδοξων Δημοσιογράφων

https://aktines.blogspot.com/2024/08/uoc.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου