Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018

Διηγείτο ο μακαριστός Δεσπότης Ευρίπου Παΐσιος...



Ο Μακαριστός Δεσπότης Ευρίπου των γνησίων ορθοδόξων χριστιανών Παΐσιος
Διηγείτο ο μακαριστός Δεσπότης Ευρίπου των γνησίων ορθοδόξων χριστιανών Παΐσιος, ότι όταν ήταν ακόμα αρχιμανδρίτης, μία γυναίκα η οποία όσο ζούσε φαινόταν ευλαβείς, πέθανε την κηδεύσαν και μετά από   λίγα χρόνια που πήγαν  και την ξέθαψαν την βρήκαν άλιωτη και σε όχι καλή κατάσταση.
Οι συγγενείς της προβληματισμένοι και συζητώντας μεταξύ τους γιατί μπορεί να συνέβη αυτό, θυμήθηκαν πως κάποτε είχε διαπληκτιστεί με τον Γερμανό Βαρυκόπουλο επίσκοπο Κυκλάδων και ενδεχομένως να την είχε επιτιμήσει και όσο ζούσε εκείνη δεν είχε φροντίσει να ζητήσει συγχώρηση.

Ο  Κυκλάδων Γερμανός
Ο  Κυκλάδων Γερμανός  κρατείτο στις φυλακές Χαλκίδος για τον λόγο της δίωξης που υφίστανται τότε οι γ.ο.χ, δηλαδή το ημερολογιακό.

Έστειλαν άνθρωπο  λοιπόν οι συγγενείς της γυναίκας, να τον ενημερώσουν για το τι είχε συμβεί και να ρωτήσουν τι πρέπει να κάνουν.

Ο Δεσπότης μόλις πληροφορήθηκε το συμβάν λυπήθηκε, φώναξε αμέσως τον τότε π. Παΐσιο  και του είπε να πάει  και να διαβάσει ευχέλαιο,όπου στο καντήλι θα έβαζε σκέτο λάδι, δηλαδή δεν θα περιείχε  νερό ή κρασί, και κάποιες συγκεκριμένες ευχές, τις οποίες κανονικά διαβάζει μόνο αρχιερέας,  αλλά λόγω της κράτησης του δεν μπορούσε να πάει ο ίδιος να τις διαβάσει πάνω στην νεκρή.

Ο π. Παΐσιος έκανε υπακοή και πήγε και διάβασε τις ευχές επάνω από το άλιωτο σώμα. Στο τέλος είχε και το καντήλι μόνο με λάδι όπως χαρακτηριστικά του είχε τονίσει ο Δεσπότης, το οποίο το έχυσε σταυροειδώς επάνω στην νεκρή. Με το που έριξε το λάδι η σάρκα της νεκρής άρχισε να αποσυντίθεται μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων! Μέχρι που παρέμειναν μόνο τα οστά! ( Σε αυτό το σημείο ο μακαριστός Δεσπότης Παΐσιος σήκωνε το μανίκι του  και έδειχνε τις τρίχες του χεριού του που ήταν όρθιες!).

Το ιστορικό αυτό μας το δηγήθηκε ο  π. Τιμόθεος Βλάχος εφημέριος του Ι.Ν Ευαγγελισμός της Θεοτόκου Χαλκίδος των Γ.Ο.Χ. 

Ο μακαριστός Ευρίπου Παΐσιος επισκεπτόταν συχνά την οικία της οικογένειας Βλάχου όπου και τους διηγήθηκε το περιστατικό.