Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Είπε Γέρων Αγιορείτης ...τι θα φυλάξουμε εμείς σήμερα...

+Αρτέμιος ιερομόναχος
Είπε Γέρων: «Όταν ήρθα για μοναχός στο Άγιον Όρος το έτος 1942, βρήκα θησαυρούς, εγνώρισα πολλούς πατέρες μεγάλους στην υπομονή. Ζητούσα συμβουλές και μου έλεγαν: ‘’Αν θέλης να γίνης μοναχός καλός, να κάνης υπακοή. Έξω από την υπακοή μη ζητάς τίποτε άλλο’’.

Τότε υπήρχαν 3.500 μοναχοί και υπήρχε αγάπη μεταξύ των πατέρων. Σήμερα δυστυχώς η αγάπη εξέλιπε. Υπήρχε η πνευματική αγάπη με την οποία ανεχόμαστε τον αδελφό μας. Ότι κι αν συμβαίνη, πρέπει να λέμε ότι εμείς είμαστε η αιτία των πειρασμών και των σκανδάλων.

Στο κελλί που κοινοβίασα βρήκα τρία γεροντάκια. Νερό πίναμε βρόχινο από την στέρνα. Τα ρούχα τα έβαζα σε ένα καροτσάκι που έκανα μόνος μου, και τα πήγαινα στο ρέμα να τα πλύνω. Το πρόγραμμά μας ήταν να μη βγαίνουμε έξω από το καλύβι χωρίς μεγάλη ανάγκη. Παίρναμε δύο σακκιά παξιμάδι, για να ξεχειμωνιάσουμε και να μη βγαίνουμε έξω.

Την Μ. Σαρακοστή την Καθαρή εβδομάδα κάναμε το τριήμερο, στην Προηγιασμένη κοινωνούσαμε, αλλά μετά δεν είχε τρέπεζα, μόνο ένα καφέ με παξιμάδι, και το Σάββατο τρώγαμε. Τις ενδιάμεσες ημέρες ο Γέροντας μας έλεγε: ¨ο καθένας να νηστεύση κατά την δύναμή του. Όποιος δεν μπορεί, έχει ευλογία να πάρη ένα τσάϊ¨. Τράπεζα είχαμε την Σαρακοστή μία φορά την ημέρα, έξι η ώρα αγιρείτικα (12 μεσημέρι). Κάναμε κομποσχοίνι, αλλά και διαβάζαμε ακολουθία. Ο Γέροντας έλεγε: ¨ καλό και το κομποσχοίνι, αλλά με τις ακολουθίες αποκτάς γνώση¨. Ο Γέροντας μας εδίδαξε ότι η μεγαλύτερη άσκηση του μοναχού είναι η υπακοή.

Στο Άγιον Όρος η τάξη φυλάγεται μέχρι σήμερα. Το τι θα φυλάξουμε εμείς σήμερα απ’ αυτά που μας άφησαν οι Άγιοι πατέρες, οι Αγιορείτες, αυτό είναι στην προαίρεση του καθενός. Έχουμε ζωντανά παραδείγματα τους γεροντάδες μας. Και εκείνοι ότι μας είπαν δεν τ’ αγόρασαν από την αγορά, αλλά τα πήραν από τους γεροντάδες τους, και έτσι από γέροντα σε γέροντα φθάνουμε μέχρι τον Άγιο Αθανάσιο της Λαύρας».

ΠΗΓΗ: «ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΤΙΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ»
Ι.Η. ΄΄Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος΄΄ 63088 Μεταμόρφωση Χαλκιδικής

Διαβάστε επίσης: Είπε γέρων Αγιοβασιλειάτης  
Είπε γέρων Καρυώτης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου