Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2021

Ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στα Χάνια Αυλωναρίου- Μνημείο του 11ου αιώνα.

 

Γράφτηκε από την  Έφη Ντίνη


Γιορτάζει στις 26 Οκτωβρίου ο Επισκοπικός Ναός Αγίου Δημητρίου που βρίσκεται στα Χάνια Αυλωναρίου, στη Δ.Ε Αυλωναρίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου.

Πρόκειται για ένα τρισυπόστατο ναό με τρία κλίτη αφιερωμένα στην Αγία Θέκλα, τον Αγίο Ελευθέριο ή Άγιο Σεραφείμ. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο και είναι ο παλαιότερος Ναός στην περιοχή. Η κατασκευή του χρονολογείται στον 11ο αιώνα.


Ο ναός είναι χτισμένος πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού της Αρτέμιδος. Τρεις οικοδομικές φάσεις παρατηρούνται στο συγκεκριμένο μνημείο:

Η πρώτη αφορά παλαιοχριστιανικό κτίσμα. Παρατηρείται στα ερείπια που φαίνονται στη κόγχη του Ιερού.

Η δεύτερη φάση είναι ο νάρθηκας του σημερινού ναού, με οκτάπλευρο τρούλο.

Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στον Άγιο Δημήτριο

Το κλίτος του Αγίου Ελευθερίου

Το κλίτος της Αγίας Θέκλας

Είσοδος προς το κλίτος του Αγίου Ελευθερίου

Είσοδος προς το κλίτος της Αγίας Θέκλας

Στην τρίτη οικοδομική φάση, ο κύριος ναός ο οποίος ανήκει σύμφωνα με τον Αναστάσιο Ορλάνδο, στον τύπο του σταυρεπίστεγου βυζαντινού Ναού τύπου Α1.

Το Ιερό του Ναού διαθέτει ημιεξαγωνική κόγχη και ένα τρίλοβο παράθυρο.

Ο οικοδομικός συνδυασμός των δύο τελευταίων αυτών φάσεων συνιστά ένα ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ιστορικό αλλά και αρχιτεκτονικό στοιχείο στην ναοδομία για την περιοχή.

Ο Ναός υπήρξε έδρα της «Επισκοπής Αυλώνος». Εμφανίζεται κατά την Ε’ Οικουμενική Σύνοδο του 553 μ.Χ. όπου έλαβε μέρος και ο επίσκοπος «Αυλώνος Σωτήρ».

Αριστερά τιμάται ο Αγιος Ελευθέριος ή Αγιος Σεραφείμ, 
δεξιά η Αγία Θέκλα και στο κεντρικό κλίτος ο Αγιος Δημήτριος


Αγιος Προκόπιος


Η φιλοξενία του Αβραάμ


Μυστικός Δείπνος στην κόγχη του ιερού


Ο Παντοκράτορας στον τρούλο του πρόναου. Υποστηρίζουν ότι μοιάζει με τον Παντοκράτορα της Μονής Δαφνίου



Οι Άγιοι Ανάργυροι στον Πρόναο


Αξιοθαύμαστα και εντυπωσιακά στοιχεία του ναού αποτελούν οι επιβλητικές βυζαντινές τοιχογραφίες των οποίων ο δημιουργός μας είναι άγνωστος μέχρι σήμερα.

Στον Κυρίως Ναό, κυριαρχούν τοιχογραφίες από το Χριστολογικό Κύκλο, ενώ σημαντικές είναι οι υπερφυσικές απεικονίσεις των Αρχαγγέλων στους τοίχους του κεντρικού κλίτους, η Ένθρονη Θεοτόκος, η Κοινωνία των Αποστόλων, οι Τέσσερις Ιεράρχες, η Ανάληψη, η Φιλοξενία του Αβραάμ κ.α.

Επίσης, η περίτεχνη κεραμοπλαστική διακόσμηση του πρόπυλου και ο σημαντικότατος κεραμοπλαστικός διάκοσμος με ψευδοκουφικά στοιχεία της ανατολικής όψης. Αποτελεί και ένα ιδιαίτερο στοιχείο για την χρονολόγηση του ναού.


Απεικόνιση του Αγίου Δημητρίου στον πρόναο














ΠΗΓΗ:  http://www.eviakosmos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου