Κυριακή 15 Ιουλίου 2018

Ας μην περιμένουμε ανταπόδοση από τους ανθρώπους γι’ αυτά που κάνουμε για τον Χριστό.



Κάποτε ήρθε στην Όπτινα μια οικογένεια που είχε ευεργετήσει πολύ το μοναστήρι. Έμειναν στο αρχονταρίκι του μοναστηριού. Δυσαρεστήθηκαν όμως από κάποιες ρυθμίσεις που έκανε ο υπεύθυνος μοναχός εκεί και πήγαν στον ηγούμενο για να παραπονεθούν.

-Κοίταξε, μπάτιουσκα, εμείς δεχόμαστε πάντα πρόθυμα τους μοναχούς που μαζεύουν ελεημοσύνες, προσπαθούμε να τους εξυπηρετήσουμε όσο μπορούμε, βοηθούμε το μοναστήρι το κατά δύναμη. Κι ο αρχοντάρης σας αρνήθηκε να κάνει αυτό κι αυτό για μας.

-Πιστεύαμε πως μας ευεργετείτε για χάρη του Θεού, απάντησε ο πνευματικά σοφός Γέροντας, και πως για τις καλές σας πράξεις περιμένετε ανταπόδοση από τον Κύριο. Αν περιμένετε ανταπόδοση από μας τους αμαρτωλούς, καλλίτερα να μη μας ευεργετείτε, γιατί εμείς οι ταπεινοί κι αμαρτωλοί δεν μπορούμε να σας το ανταποδώσουμε με κανένα τρόπο.

Οι επισκέπτες ικανοποιήθηκαν με την εξήγηση αυτή, αλλά και παρηγορήθηκαν με την ειλικρίνεια του Γέροντα. Αργότερα θυμούνταν μ’ ευχαρίστηση κι ευγνωμοσύνη το υψηλό μάθημα πνευματικής οικοδομής που είχαν λάβει, αντι για την απολογία και την ιδιαίτερη περιποίηση που περίμεναν. Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια ο π. Μωυσής ήξερε τους ανθρώπους στους οποίους απευθυνόταν. Στη συνέχεια κάλεσε τον υπεύθυνο μοναχό και τον συμβούλεψε να τους φερθεί με τρόπο.

"ΤΟ ΓΕΡΟΝΤΙΚΟ ΤΟΥ ΒΟΡΡΑ" τόμος Α'
Διαβάστε επίσης: Εἶναι ἐλεύθερος ἕνας τέτοιος ἄνθρωπος; – Ντοστογιέφσκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου