Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Φοράτε Σταυρό;… Ένα κρίσιμο υπαρξιακό ερώτημα



Στα τέλη της δεκαετίας του ’60, ένας δεκαεννιάχρονος ελληνοαυστραλός, ο Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος μαζί με μερικούς φίλους του έφταξαν ένα συγκρότημα ρόκ μουσικής, τους «Φλάϊς» (Flies).

Το συγκρίτημα ταχύτατα έγινε διάσημο ανά τον κόσμο.

Διηγείται ο Θεμιστοκλής:

[Τότε ήταν πολύ της μόδας τα διάσημα μέλη των ρόκ συγκροτημάτων να επισκέπτονται  στην Ινδία κάποιον γκουρού (διδάσκαλο για μύηση στον Βουδισμό), για συμβουλές και πνευματική καθοδήγηση!

Άρχισα, λοιπόν, να πηγαίνω και εγώ.

Σε ένα τέτοιο ταξίδι μου, ο γκουρού ακουμπούσε το χέρι του στο κεφάλι του κάθε επισκέπτη λέγοντας: «Σου μεταδίδω γνώση». Όταν ήρθε η σειρά μου, σταμάτησε και μου είπε: «Βγάλε τον σταυρό σου»(!). Ήταν επίσης της μόδας, τότε, για μας, να φοράμε σταυρό. Όχι πως πιστεύαμε, αλλά τον φορούσαμε ως διακοσμητικό μάλλον στοιχείο. Εξεπλάγην  από την προτροπή του γκουρού και του είπα: «Γιατί;». Απάντησε ο γκουρού: «Δεν μπορώ να σου μεταδώσω γνώση. Λοιπόν, θα τον βγάλεις;». Απάντησα: «Όχι». Και έφυγα, συγκλονισμένος από το γεγονός. Γιατί άραγε δεν μπορούσε να δράσει ο γκουρού (ειδωλολάτρης!) ενώπιον του σταυρού; Τι είναι, επιτέλους ο Σταυρός; Άρχισα να διαβάζω με πάθος το Ευαγγέλιο. Έτσι ανακάλυψα την πίστη στον Χριστό. Τα παράτησα όλα. Έγινα Ορθόδοξος Χριστιανός. Έκανα θεολογικές σπουδές και αφιέρωσα την ζωή μου στον Χριστό, γενόμενος Μοναχός].
***
Ο άλλοτε μουσικός της ρόκ είναι σήμερα ο αρχιμανδρίτης π. Θεμιστοκλής. Επί είκοσι χρόνια ιεραπόστολος στην Σιέρα Λεόνε της Αφρικής. Εκεί, με απόλυτη αυταπάρνηση και κάτω από τρομακτικά δύσκολες συνθήκες, μεταδίδει την πίστη στους αφρικανούς αδελφούς μας. Φροντίζοντας, όσο μπορεί και τις τεράστιες υλικές τους ανάγκες. Διεθνώς είναι γνωστός ως ο «άγιος της Αφρικής»!
Από την στάση του γκουρού έναντι του Σταυρού καταλαβαίνουμε σε τι πνευματικό σκοτάδι θα βρισκόμασταν ακόμη χωρίς τον Σταυρό του Κυρίου Ιησού Χριστού του Υιού του Θεού και γενικότερα χωρίς την ενανθρώπησή Του…


Ο Ερανιστής
+ ο Μητροπολίτης Κυπριανός

Πηγή: https://www.hsir.org/pdfs/2019/01/26/20190126aForateStavro.pdf 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου