Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018

Όπως το φαγητό, αν δεν έχει αλάτι, είναι άνοστο, έτσι και οι αρετές, αν δεν έχουν ταπείνωση, είναι άχρηστες


Διήγηση Γέροντος: «Γνωρίσαμε παλαιούς πατέρες, πνευματικούς πατέρες, που αγωνίζονταν. Εμείς σήμερα ίσα-ίσα που κρατιόμαστε. Οι πατέρες είχαν ταπείνωση, ήταν πρόθυμοι στα πνευματικά και έτρεχαν στην ακολουθία. Σήμερα το πνεύμα της ταπεινοφροσύνης εξέλιπε. Οι παλαιοί πατέρες συναγωνίζονταν, ποιος να ταπεινωθή περισσότερο, ποιος να αγωνιστή περισσότερο. Ποιος να πη πρώτος το ‘’ευλόγησον’’, είχε, δεν είχε δίκαιο. Δυστυχώς μπήκε αυτή η νέα κατάσταση τα τελευταία τριανταπέντε χρόνια. Τώρα έχουμε μία ραγδαία εξέλιξη προς το κοσμικό.

Εμείς σήμερα έχουμε μυαλό, μόρφωση, κι αν κάνουμε και λίγα πνευματικά, πάει, δεν δεχόμαστε κουβέντα, ούτε λέμε ‘’ευλόγησον’’. Όπως το φαγητό, αν δεν έχει αλάτι, είναι άνοστο, έτσι και οι αρετές, αν δεν έχουν ταπείνωση, είναι άχρηστες. Οι παλαιοί είχαν την αυτομεμψία, την αυτοκυριαρχία και  έτσι κρατούσαν την ταπείνωση. Έλεγαν οι Παλαιοί: ‘’Κράτα την ταπείνωση και ο Θεός θα είναι μαζί σου. Ότι θέλεις κάνε, όπου θέλεις πήγαινε, αν έχης πραγματική και ειλικρινή ταπείνωση, ο Θεός θα είναι μαζί σου’’.

Θα είμαστε αναπολόγητοι. Όλα μας τα έχει δώσει ο Θεός και τίποτα δεν κάνουμε. Πρώτος εγώ. Είμαστε σε χρόνια δύσκολα. Να βιάζουμε τον εαυτό μας στην ευχή:’’Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με’’. Έχουμε πολλά χρόνια στο Άγιον Όρος, αλλά ωφεληθήκαμε; Ποτέ να μην παραπονιούμαστε για τους άλλους. Αγγέλους θέλουμε τους άλλους; Να γίνουμε εμείς Άγγελοι. Δεν λέει ο Κύριος ότι πρέπει να υπομείνουμε θλίψεις και πειρασμούς; Αν δεν έχουμε τέτοια, τα έργα μας δεν είναι αρεστά στον Θεό. Και σήμερα μας έχει δώσει πολλή χάρι ο Θεός, που οι παλαιοί δεν την είχαν, αν και αυτοί έκαναν μεγάλη άσκηση. Παξιμάδι έτρωγαν το μερόνυχτο και αυτό μετρημένο, και το νεράκι μετρημένο το έπιναν. Αγωνίζονταν και όμως είχαν θλίψεις, πειρασμούς και πάλευαν στήθος με στήθος με τους δαίμονες. Εμείς σήμερα τρώμε τόσα φαγητά, πίνουμε, κοιμώμαστε (παίρνω παράδειγμα από τον εαυτό μου) και πειρασμούς δεν έχουμε. Και αν τύχη και έρθη κανένας πειρασμός, λέμε την ευχή και εξαφανίζονται τα δαιμόνια. Μας έδωσε τόση δύναμη και χάρι ο Θεός σ΄αυτά τα χρόνια, που θα είμαστε αναπολόγητοι».

"ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΚΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΗΣΥΧΑΣΙΤΚΗ ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ"
σελ.805-806.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου