Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

H ‘’Κλιματική αλλαγή’’ δεν είναι ανθρωπογενής

Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι

Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι
΄Αρθρο από Γεώργιο Βλάχο  (ερευνητής)
     Τη δεκαετία του 1990 ξεκίνησε μία έντονη εκστρατεία, η οποία αφορά την ‘’κλιματική αλλαγή’’. Πρωταγωνιστής αυτής της έντονης εκστρατείας, είναι ο πρώην Αντιπρόεδρος των Η.Π.Α. Αλ Γκορ, ένας από τους μεγαλύτερους περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, επηρεάζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό κυ-βερνήσεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις και απλούς πολίτες.
     Το θέμα, προωθείται σε τρεις άξονες :
α) μ’ ένα μεγάλο ψέμα ότι, για τα φαινόμενα της ‘’κλιματικής αλλαγής’’ φταίει ο άνθρωπος, δηλ. το διο-ξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι που προκαλούνται από τις δραστηριότητές του.
β) με εκφοβισμούς ότι θα έχουμε καταστροφές, επειδή μετά από κάποια χρόνια θ’ ανέβει η θερμο-κρασία και θα προκληθούν ξηρασίες, θ’ανέβει η στάθμη της θάλασσας και θα πλημμυρίσουν οι πα-ράκτιες περιοχές, θα λυώσουν οι πάγοι  κ.α.
γ) οργανώνονται διαλέξεις σε διάφορους χώρους, εκθέσεις, γίνονται διαλέξεις και προβάλλονται αντί-στοιχα ντοκυμαντέρ στην τηλεόραση, χειραγωγούνται οι μαθητές στο σχολείο, κινητοποιούνται οι πο-λίτες να κάνουν πορείες διαμαρτυρίας.
     Μετά από όλη αυτή την κινδυνολογία και τη χειραγώγηση που γίνεται, είναι πολύ δύσκολο για τους πολίτες να πειστούν ότι, όλα αυτά που διαδίδονται για την ‘’κλιματική αλλαγή’’ είναι ένα ψέμα. Μία α-πάτη, πίσω από την οποία κρύβονται διάφορα συμφέροντα και επιδιώξεις.
    Στo θέμα της ‘’κλιματικής αλλαγής’’, σημαντικό ρόλο παίζουν : διάφοροι επιστήμονες που την υπο-στηρίζουν, η παγκόσμια οργάνωση IPCC (‘’Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος’’ που ιδρύθηκε το 1988 και εδρεύει στη Γενεύη της Ελβετίας), περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι κυβερ-νήσεις χωρών και τα μέσα ενημέρωσης. Επιπλέον, το ‘’Πρωτόκολλο του Κιότο’’ το οποίο ψήφισαν οι περισσότερες χώρες, τις δεσμεύει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (μέσα σ’ αυτά περιλαμβάνεται και το διοξείδιο του άνθρακα).
  1. Η ‘’κλιματική αλλαγή’’ δεν είναι ανθρωπογενής. Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι
   Έρευνες επιστημόνων επιβεβαιώνουν ότι, η ‘’κλιματική αλλαγή’’ συμβαίνει στις μέρες μας, αλλά δεν είναι ανθρωπογενής. Δεν φταίει το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι. ‘’Oι τελευταίες επι-στημονικές μελέτες που έγιναν 1989 και 1992 και αφορούν τα τελευταία 10000 χρόνια, έδειξαν με βά-ση τις θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σε ιζήματα του Βόρειου Ατλαντικού ότι, είχαμε πάνω από 100 φορές κλιματικές αλλαγές χωρίς να υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα’’ (απόσπασμα άρθρου από τον κορυφαίο έλληνα επιστήμονα Αντώνη Φώσκολο, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 26.8.2019 : ‘’Κλιματι-κή αλλαγή : Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη’’).
     Αξίζει να σημειωθεί πως υπάρχουν όλο και περισσότερες αντιδράσεις από επιστήμονες, οι οποίοι δεν δέχονται ότι η ‘’κλιματική αλλαγή’’ είναι ανθρωπογενής και αποχωρούν από τη ‘’Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος’’.
     Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, το διοξείδιο του άνθρακα και άλλοι αέριοι ρύποι δεν εκλύο-νται μόνο από τα εργοστάσια αλλά και από : ηφαιστειακές εκρήξεις, πυρκαγιές δασών, καυσαέρια ο-χημάτων και καυσαέρια κεντρικών θερμάνσεων.
     ΄Ολοι οι αέριοι ρύποι προκαλούν : προβλήματα στην υγεία του ανθρώπου, φωτοχημικά νέφη, ρύ-πανση στα κτίρια και τα μνημεία, όξινη βροχή, προβλήματα στα φυτά (βιοχημικές μεταβολές, μά-ρανση, νέκρωση), αλλά καμία υπερθέρμανση ή ψύχρανση του πλανήτη.
  1. Πρωτόκολλο του Κιότο, και η δέσμευση των βιομηχανικών χωρών να περιορίσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων
      Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Πρωτοκόλλου του Κιότο, οι βιομηχανικές χώρες συνολικά, υποχρε-ούνται να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου. Το Πρωτόκολλο του Κιότο περιλαμβάνει τα Παραρτήματα Α΄ και Β΄, με διάφορα σημαντικά στοιχεία που αφορούν τη λει-τουργία των μηχανισμών που προβλέπονται από αυτό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ‘’κλιματική αλλαγή’’.
     Στο Παράρτημα Α, περιλαμβάνονται : τα αέρια που συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και συμμετέχουν στους μηχανισμούς του Κιότο, και οι τομείς και οι κατηγορίες πηγών που είναι υπεύθυνοι για τα αέρια αυτά, οι οποίοι συμμετέχουν στους μηχανισμούς του Κιότο.
    Τα αέρια που πραγματεύτηκε το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι τα κάτωθι έξι  :
–   διοξείδιο του άνθρακα  CO2  (που αποτελεί το σημαντικότερο αέριο)
–   μεθάνιο  CH4
–   υποξείδιο του αζώτου  N2O
–   υδροφθοράνθρακες  HFC
–   πλήρως φθοριωμένοι υδρογονάνθρακες ή υπερφθοράνθρακες  PFC
–   εξαφθοριούχο θείο  SF6
  1. Μερικές από τις κλιματικές αλλαγές, που έχουν συμβεί στη γη μας
     Σύμφωνα πάλι με το ίδιο άρθρο του κορυφαίου επιστήμονα Αντώνη Φώσκολου : ‘’Κλιματική αλλα-γή : Πως ένα φυσικό φαινόμενο μετατράπηκε σε απάτη’’, παραθέτω ένα μικρό απόσπασμα με κλιμα-τικές αλλαγές (υπερθερμάνσεις και ψυχράνσεις του πλανήτη μας) :
 ‘’1)  Από το 300 μ.Χ. μέχρι το 800 μ.Χ. είχαμε μία πτώση της μέσης γήινης θερμοκρασίας κάτω των 15 βαθμών Κελσίου.
2)  Μετά από αυτή την πτώση είχαμε πάλι μια άνοδο της μέσης γήινης θερμοκρασίας στους 17 βαθ-μούς Κελσίου από το 800 μ.Χ. έως το 1350 μ.Χ., χωρίς να λιώσουν οι πάγοι στο Βόρειο και Νότιο Πό-λο, χωρίς να εξαφανιστούν οι αρκούδες και οι πιγκουίνοι. Το λένε και οι 400 παγοκολώνες που υπάρ-χουν στα μουσεία που ορισμένοι οικονομολόγοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι αλλά και ακαδημαϊκοί δεν το γνωρίζουν, ίσως και εσκεμμένα. Σ’ αυτή τη θερμή περίοδο των 550 ετών είδαμε τις ακρίδες από την Υποσαχάριο ζώνη της Αφρικής να φθάνουν στην Βιέννη και να καταστρέφουν τα σιτηρά της Νότιας Ευρώπης.  Είδαμε την καλλιέργεια της αμπέλου να φθάνει και να εγκαθίσταται στην Σκωτία και είδαμε οι πάγοι να λιώνουν στο νότιο μέρος της Γροιλανδίας, με αποτέλεσμα να εποικιστεί από τους Δανούς. Και όμως, ο πλανήτης Γη δεν καταστράφηκε, όπως λένε ορισμένες ελληνικές εφημερίδες και ιστότοποι ότι, θα γίνει αν ανέβει η θερμοκρασία στους 16,5 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για συστηματική διαστρέβλωση της αλήθειας. Γιατί άραγε δεν μπαίνουμε στις βιβλιοθήκες όλου του κόσμου και στις εγκυκλοπαίδειες όλου του κόσμου, στο διαδίκτυο κλπ. για να δούμε τις διαχρονικές κλιματικές αλλαγές. Αυτή η παραπλάνηση που αποσκοπεί και ποιους εξυπηρετεί;
3)  Από το 1350 μ.Χ. έως το 1800 μ.Χ. είχαμε τη μικρή παγετώδη περίοδο που κράτησε 450 χρόνια και έφερε την πανώλη στην Ευρώπη όπου βρήκαν θάνατο 40 εκατομμύρια Ευρωπαίοι. Αυτό αποδίδεται στην ψύξη των νερών. Οι άνθρωποι δεν μπορούσαν να πλυθούν. Ναι, είχαμε κλιματικές αλλαγές που δεν οφείλονται στην διακύμανση των συγκεντρώσεων του διοξειδίου του άνθρακος στην ατμόσφαιρα. Μέχρι το 1800 μ.Χ. δεν κάναμε χρήση υδρογονανθράκων’’.
  1. Είδη κλιματικών αλλαγών και ποιοι παράγοντες την προκαλούν
      Πρέπει να τονίσουμε ότι, η ‘’κλιματική αλλαγή’’ είναι ένα διαχρονικό, φυσικό φαινόμενο κι έχει συμ-βεί πολλές φορές στη γη, με εναλλαγές πότε σε υπερθέρμανση και πότε σε υπερβολικό κρύο (μικροί περίοδοι παγετώνων).
α)  Υπερθέρμανση του πλανήτη  και από τι προκαλείται
Ειδικοί επιστήμονες, μάς βεβαιώνουν ότι για την παγκόσμια υπερθέρμανση, υπαίτια είναι η ηλιακή δραστηριότητα (ακτινοβολία). ΄Όταν υπάρχει μειωμένη ηλιακή δραστηριότητα έχουμε υπερθέρμανση του πλανήτη και αυξάνεται η μέση γήινη θερμοκρασία.
β)  Υπερβολικό κρύο στον πλανήτη  και από τι προκαλείται
Επίσης, ειδικοί επιστήμονες μάς βεβαιώνουν :
–  Όταν υπάρχει αυξημένη ηλιακή δραστηριότητα, έχουμε υπερβολικό κρύο, με περιόδους μικρών πα-
γετώνων και μειώνεται η μέση γήινη θερμοκρασία.
–  Κάθε 120.000 χρόνια, η τροχιά της γης μεταβάλλεται από κυκλική που είναι σήμερα σε ελλειψοειδή κι έχουμε περίοδο παγετώνων.
–   Κάθε  40.000  χρόνια, ο άξονας της γης αλλάζει κλίση κι έχουμε περίοδο παγετώνων.
–  Κάθε 20.000 χρόνια, ο ημερήσιος άξονας περιστροφής της γης αλλάζει τοποθεσία κι επανέρχεται στην αρχική του θέση. ΄Εχουμε ξανά περίοδο παγετώνων.
  1. Ποιοι ωφελούνται από την ιδέα της ‘’κλιματικής αλλαγής’’
α) Πίσω από την προώθηση αυτής της ιδέας κρύβονται οικονομικά συμφέροντα. Πρόκειται για επιχει-ρήσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.), οι οποίες βρίσκουν ευκαιρία να πωλήσουν τις ανεμο-γεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά τους. Οι επιχειρήσεις αυτές λαμβάνουν επιδοτήσεις από τις κυβερ-νήσεις και κερδίζουν, αλλά παράγουν ακριβή ενέργεια για τους πολίτες. Επειδή η ενέργεια μέσω των Α.Π.Ε. είναι ακριβή, παίρνουν με έμμεσο τρόπο οικονομικές ενισχύσεις. Στη χώρα μας για τις οικονο-μικές αυτές ενισχύσεις επιβαρύνονται οι καταναλωτές, με ειδικό τέλος στο τιμολόγιο της Δ.Ε.Η. Χαρα-κτηρίζεται ως ΕΤΜΕΑΡ που σημαίνει Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων και η είσπρα-ξή του από τη Δ.Ε.Η., συνεχίζεται.
β) ΄Οσοι επιστήμονες συμφωνούν με την ιδέα της κλιματικής αλλαγής, χρηματοδοτούνται από τις κυ-βερνήσεις για να την προωθήσουν.
  1. Ποιες λύσεις υπάρχουν για να μειώσουμε τους επιβλαβείς αέριους ρύπους, συμπεριλαμ-βανομένου του διοξειδίου του άνθρακα
      Τα προβλήματα που προκαλούν οι αέριοι ρύποι είναι σοβαρά και για την υγεία του ανθρώπου και για το περιβάλλον. Τα συνεχή όμως ψεύδη και χειραγώγηση μαζών ότι, οι αέριοι ρύποι φταίνε για τα φαινόμενα της ‘’κλιματικής αλλαγής, δεν  προσφέρουν  σωστές  και  λογικές λύσεις. Μερικές από τις
λύσεις είναι οι παρακάτω, αρκεί οι κυβερνήσεις να δίνουν χρήματα από τον κρατικό τους προϋπολο-γισμό ή να χρηματοδοτούν ερευνητικές ομάδες, οι οποίες ανακαλύπτουν καινούργιες τεχνολογίες.
α) ΄Οσον αφορά τους αέριους ρύπους εργοστασίων
    Η μόνη λύση είναι να εγκαταστήσουμε ειδικά φίλτρα, τα οποία θα απορροφούν το διοξείδιο του άν-θρακα και τους άλλους αέριους ρύπους που εκλύουν τα εργοστάσια και όχι να τα κλείνουμε, όπως έχει αποφασίσει η Δ.Ε.Η. να κλείσει όλες τις λιγνιτικές της μονάδες, έως τέλος του 2028. Επειδή τα φίλτρα είναι ακριβά όσον αφορά το κόστος αγοράς και τα έξοδα λειτουργίας, πρέπει οι κυβερνήσεις να επιδοτούν τα έξοδα αυτά από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά 50%.
   Αξίζει να παραθέσω το ακόλουθο απόσπασμα από επιστημονικό άρθρο, το οποίο σχετίζεται με τα ειδικά φίλτρα που αναφέρω. Από το ΤΕΙ Κρήτης/Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών/Τμήμα Μηχανο-λόγων Τ.Ε. διεξήχθη εμπεριστατωμένη διάλεξη, με θέμα ‘’Διαχείριση αέριων εκπομπών’’. Η διάλεξη έγινε στο Ηράκλειο Κρήτης, το Δεκέμβριο του 2016. Ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα :
 ‘’Επεξεργασία σωματιδιακών ρύπων
    Οι διατάξεις που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία αερίων ρευμάτων και τη συλλογή αιωρού-μενων σωματιδίων, μπορούν να χωριστούν σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες:
–  τους μηχανικούς συλλέκτες, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους βαρυτικούς συλλέκτες, τους διαχωριστές
πρόσκρουσης και τους κυκλώνες,
–  τις πλυντρίδες ή αλλιώς υγροί συλλέκτες (wet scrubbers),
–  τα σακόφιλτρα  (bag filters)
–  τα ηλεκτροστατικά φίλτρα  (ESP, Electrostatic Precipitators).
Οι παραπάνω διατάξεις μπορεί να χρησιμοποιούνται μόνες τους ή σε συνδυασμό μεταξύ τους, ανά-λογα με την εφαρμογή και τον απαιτούμενο βαθμό απόδοσης’’.
    Αυτά, ας τα λάβουν υπόψιν οι διοικούντες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και να τα ε-φαρμόσουν. Αυτή είναι η συνετή λύση και όχι να κλείνουμε τα εργοστάσια, όπως επιβλήθηκε στη Δ.Ε.Η. να κλείσει όλες τις λιγνιτικές της μονάδες, έως τέλος του 2028.
β)  ΄Οσον αφορά τους αέριους ρύπους οχημάτων
     Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής ένωσης καθιερώθηκε ο καταλύτης στα αυτοκίνητα, ο οποίος αποτρέπει την εκπομπή των άκαυστων αερίων και οξειδίων που παράγουν οι μηχανές εσωτερικής καύσης. Οι καταλύτες αυτοί πρέπει να βελτιωθούν, για να μειωθούν κι άλλο οι αέριοι ρύποι. Τους καινούργιους βελτιωμένους καταλύτες θα τους αναλάβουν ερευνητικά κέντρα ή ομάδες με τεχνικές γνώσεις, τα ο-ποία πρέπει να χρηματοδοτούνται επίσης από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να μπορούν να αντα-πεξέρχονται στα έξοδά τους.
     Εκτός των οχημάτων τα οποία λειτουργούν με πετρέλαιο ή βενζίνη και λίγα με υγραέριο, γίνονται  προσπάθειες να κυκλοφορήσουν οχήματα τα οποία θα κινούνται με ηλεκτρική ενέργεια. Η εφαρμογή αυτή, θα μειώσει περισσότερο τους επιβλαβείς, αέριους ρύπους.
*  Υστερόγραφο
     Ο Αντώνης Φώσκολος είναι ομότιμος καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεω-λογικής Υπηρεσίας του Καναδά. Μετά τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ προσελήφθη στο Ινστι-τούτο της Ιζηματογενούς Γεωλογίας και Πετρελαίου του Καναδά, με στόχο την έρευνα υδρογονανθράκων στην Κεντρική Αλμπέρτα, στη θαλάσσια περιοχή του Beaufort MacΚenzie, στις εκβολές του ποταμού MacKenzie και στα πολικά νησιά του Καναδά. Το 1986 εξελέγη καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτε-χνείου Κρήτης, αλλά παραμένει έως σήμερα ομότιμος επιστημονικός ερευνητής του Ινστιτούτου. Δίδαξε “Ανόρ-γανη και Οργανική Γεωχημεία και Οργανική Πετρογραφία των Ιζηματογενών Πετρωμάτων”. Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος ακαδημαϊκών θεμάτων του Πολυτεχνείου Κρήτης, πρόεδρος του τμήματος Μηχανικών Ορυκτών Πόρων και σύμβουλος για ενεργειακά θέματα του ΟΗΕ. Έχει 84 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με Citation Index of 338, 47 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια σε Ευρώπη και Αμερική και 14 τεχνικές εκθέσεις για λογαριασμό των ΔΕΠ-ΕΚΥ, ΔΕΗ, ΙΓΜΕ και ΟΗΕ.
    Εκτός από το άρθρο του, του οποίου παραθέτω δύο μικρά αποσπάσματα παραπάνω, έχει αναρτημένες δια-λέξεις στο youtube  του διαδικτύου. ΄Οποιος επιθυμεί, μπορεί να τον δει, στις εξής διαλέξεις  :
  1. Α. ΦΩΣΚΟΛΟΣ : ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ  ΣΤΟ
     ΔΙΟΞΕΙΔΙΟ ΤΟΥ ΑΝΘΡΑΚΑ
  1. ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΣΚΟΛΟΣ : ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου