Παρασκευή 24 Απριλίου 2020

Στην καλύβι του Αγίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου , με τους πατέρες Ιερόθεο και Τιμόθεο.

Στην καλύβι του Οσίου Ακακίου του Καυσοκαλυβίτου κατά την δεκαετία του 1960 φιλοξενήθηκε  ο γέροντας Ακάκιος - ο τότε ιεροδιάκονος Αγαθόνικος μεγαλοσπηλαιότης- από τους πατέρες Ιερόθεο και Τιμόθεο. Το 1967, 21 Απριλίου πήγε οριστικά για να μείνει κοντά τους και  με την ευχή τους να ακολουθήσει τον ησυχαστικό βίο. Του έμαθαν το εργόχειρο τις κατασκευής ξύλινων κουταλιών, πιρουνιών και  χαρτοκόπτες.

Αριστερά ο γερο Ιερόθεος και δεξιά ο διακο Αγαθόνικος. Η σημείωση πίσω απο την αναμνηστική φωτογραφία.

ο γερο Τιμόθεος, ίσως η μοναδική φωτογραφία του, μιάς και δεν δεχόταν να φωτογραφίζεται και την συγκεκριμένη την τράβηξαν παρά την θέλησή του. Η σημείωση πίσω απο την φωτογραφία.

Γέρων Ιερόθεος Καυσοκαλυβίτης. 


Ενώ λοιπόν είχε καθίσει μαζί τους έξι μήνες, ήρθε ένας πατριώτης τους ο π. Τρύφων, ο οποίος είχε και εκείνος την διάθεση να κάτσει κοντά στους γέροντες και να τους γηροκομήσει. Οι πατέρες τότε αποφάσισαν και έδωσαν την ευχή τους στον διάκο Αγαθόνικο να πάει να ησυχάσει. Έτσι λοιπόν ο διάκος έψαξε και βρήκε ένα ξεροκάλυβο (δηλαδή δεν είχε τρεχούμενο νερό, αλλά μαζευόταν το νερό από την στέγη σε μία στέρνα 3 κυβικών από όμβρια ύδατα) πάνω από την σκήτη των Καυσοκαλυβίων, το οποίο ήταν της Μεταμορφώσεως αλλά δεν είχε ούτε εκκλησάκι.

Το ξεροκάλυβο της Μεταμορφώσεως πάνω απο την  σκήτη των Καυσοκαλυβίων. Διακρίνονται αριστερά ο γέροντας Ακάκιος και δεξιά ο υποτακτικός του +π. Αρτέμιος. 

Το όνομα του Αγίου Ακακίου το έδωσε στον διάκο Αγαθόνικο ο γέροντάς του Παντελεήμων Γιαμάς, ο οποίος τον έκειρε μεγαλόσχημο μοναχό, προς τιμήν του Αγίου που είχε φιλοξενηθεί και εργαστεί στο κελί του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου